Cultuur & Media
VPRO

Michel Krielaars: 'Kremlinologie is koffiedik kijken'

foto: Michel Krielaars
  1. Nieuwschevron right
  2. Michel Krielaars: 'Kremlinologie is koffiedik kijken'

Historicus en Ruslandkenner Michel Krielaars gaf in Nooit Meer Slapen duiding aan de aanval van Rusland op Oekraïne. Hij legt uit hoe de Russische elite vanuit het Kremlin functioneert en hoe zij kijken naar het Westen. De aanval heeft Europa wakker geschud, maar wat er gaat gebeuren is onzeker, een ding is wel nu al duidelijk: "Niemand zit op oorlog te wachten; geen Oekraïners, maar ook geen Russen."

Video niet beschikbaar

Een heel klein clubje

De op sociale media verschenen beelden van protesterende Russen bevestigen die onvrede. Maar de echte macht ligt in Rusland bij een kleine top, het Kremlin, dat volgens Krielaars te vergelijken is met een kleptocratie, "een heel klein clubje, ik zeg altijd tien mannen, heeft vijftig procent van de Russische economie in handen." Het besluit voor de aanval op Oekraïne werd waarschijnlijk door deze kleine elite, onder leiding van Poetin, gemaakt.

De onzichtbaarheid van het beleid zorgt ook voor een mate van onvoorspelbaarheid: "Kremlinologie is koffiedik kijken," stelt Krielaars. "We kunnen misschien een beetje gissen wat er is gebeurd, maar we weten al helemaal niet wat er morgen gaat gebeuren." Momenteel zijn er nog allemaal open eindjes en is het onzeker hoe Rusland invulling gaat geven aan deze oorlog.

Beeldvorming over Europa

Krielaars heeft de afgelopen acht jaar bijna dagelijks naar de Russische televisie gekeken waar volgens hem een beeld van het Europa wordt neergezet als 'verwijfd'. Volgens die beeldvorming is het Westen verdorven en feminien, in tegenstelling tot het ‘rechtschapen’, masculiene Rusland. "We worden gezien als goddeloze. We prikken onze bejaarde dood. Het homohuwelijk en woke gedrag worden gezien als zwak. We zijn verdorven en decadent."

Er blijft echter een wederzijdse afhankelijkheid tussen Europa en Rusland. Zo is het verdienmodel van Rusland afgesteld op West-Europa, en andersom levert Rusland belangrijke grondstoffen. In hoeverre dit invloed gaat hebben op het verloop moet volgens Krielaars nog blijken.

Gerelateerde podcast

Nooit meer slapen

Nooit meer slapen

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie