Buitenland
AVROTROS

Media-ondernemer in Rusland Derk Sauer: 'Mijn zoon wil niet meer in Rusland wonen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Media-ondernemer in Rusland Derk Sauer: 'Mijn zoon wil niet meer in Rusland wonen'

Al ruim dertig jaar woont en werkt media-ondernemer en journalist Derk Sauer in Rusland. Maar nu de oorlog tegen Oekraïne verder uitbreidt, wordt dat steeds ongemakkelijker, vertelt hij in Humberto.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Vanmorgen belde mijn zoon Tom op. Die heeft een bedrijf van 400 mensen opgebouwd. Hij bouwt voetbalstadions in Rusland. In tranen zei hij: 'Ik wil hier niet meer wonen.'", vertelt Sauer.

Hele leven in Rusland

"We hebben eigenlijk ons hele leven in Rusland geïnvesteerd. Twee van mijn drie zonen wonen daar, de derde is net met een bedrijf begonnen", legt Sauer uit. Ook hij twijfelt hoe het nu verder moet. "Ik weet het ook niet. Ik ga dinsdag terug, ook om met het team verder te overleggen. Want die lopen ook met de minuut meer gevaar. Met name de Russische medewerkers, natuurlijk."

Toch is Sauer, als de uitgever van The Moscow Times, ook strijdbaar. "Goed en kwaad liggen nu zo helder op tafel. Aan de andere kant wil je als journalist natuurlijk toch je werk blijven doen." En daarbij houdt Sauer allang geen rekening meer met eventuele gevolgen van zijn uitspraken. "Ik ben het stadium dat ik mijn woorden zorgvuldig weeg allang voorbij. Ook ik heb de verantwoordelijkheid om mij uit te spreken, vind ik. Als journalist, maar ook als mens. In dit soort tijden waar mensenlevens op het spel staan, kun je niet denken: hoe zal dat vallen bij de Russische ambassade in Den Haag?"

'Van de elite zal het niet komen'

Niet elk prominent figuur in Rusland spreekt zich uit, weet Sauer. "Het probleem is dat de elite, het veiligheidsapparaat, maar ook de oligarchen, de rijke Russen, nog steeds niets durven te zeggen. Gisteren riep Poetin de belangrijkste zakenmensen bij hem in het Kremlin. Een aantal mensen ken ik persoonlijk. Ik kan je melden dat ze aan de keukentafel buitengewoon kritisch zijn, maar daar in het Kremlin houden ze hun mond en zitten ze als laffe types braaf mee te knikken met Poetin. Dus van die elite zal het niet komen."

Tegelijkertijd zet Poetin ook de bevolking klem door demonstraties tegen de oorlog de kop in te drukken. "Poetin kan alleen maar overleven door méér repressie. Elke dag is er wel weer een nieuwe wet of maatregel waardoor de vrijheid van meningsuiting of het recht op demonstreren wordt ingeperkt. Hij dreigt richting Venezuela te gaan: een op papier steenrijk land, waar mensen straatarm zijn…"

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie