Buitenland
NOSNTR

'We kunnen Oekraïense vluchtelingen niet afwijzen'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'We kunnen Oekraïense vluchtelingen niet afwijzen'

Er wordt rekening gehouden met een flinke vluchtelingenstroom vanuit Oekraïne naar de EU. Volgens de VN zouden dat er wel vier miljoen kunnen worden. In tegenstelling tot andere vluchtelingen kunnen we Oekraïners niet weigeren, zegt Laurien Crump, Universitair Hoofddocent Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht.

"Ik denk dat Europa geen keus heeft", zegt Crump. "Volgens het associatieverdrag met Oekraïne mogen Oekraïners visumvrij reizen door de EU. Dus we kunnen de vluchtelingen niet afwijzen."

Gisteren en vandaag zijn er al zo'n 100.000 mensen uit Oekraïne gevlucht, denkt de UNHCR. Een klein deel dus nog maar van de verwachte miljoenen. "De voorspellingen zijn dat een paar miljoen van die vluchtelingen, als het er zoveel zijn, naar Polen en andere buurlanden gaan. Maar ook wij krijgen daarmee te maken. Daar kunnen we niet omheen", zegt Crump.

Polen

In andere vluchtelingencrises zat Polen niet te wachten om vluchtelingen op te nemen. "Maar dit is een ander verhaal. De wereld staat sinds gisteren op z'n kop. Je ziet dat het om vluchtelingen uit de regio gaat. Er is een grote Poolse gemeenschap in Oekraïne. Het wordt echt als een broedervolk gezien. Dus daar staan de Polen heel anders tegenover. Dat geldt misschien ook wel voor Nederlanders."

"Deze crisis is zo verschrikkelijk schrijnend en hartverscheurend dat nu niemand het in z'n hoofd zal halen om niet de deuren open te zetten. We kunnen deze mensen ook niet de toegang ontzeggen, want dat kan niet vanwege het associatieverdrag", besluit Crump.

Laurien Crump, Universitair Hoofddocent aan de Universiteit Utrecht

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie