Naar homepage
Cultuur & Media

Waar komen wortels vandaan? En wanneer werden aarbeien ineens groot?
BNNVARA

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Waar komen wortels vandaan? En wanneer werden aarbeien ineens groot?

Waar komen die hippe paarse en gele wortels toch vandaan? En waar in de geschiedenis werden aardbeien plots twee keer zo groot? Allemaal vragen waar Ive de Smet, bioloog, en David Vergauwen, kunsthistoricus, een antwoord op zoeken. Dat doen ze via de kunst en dat bespreken ze in De Nieuws BV.

"Het begon bij een schilderij van Frans Snyders, waarop een witte watermeloen te zien is. Ik mag dan bioloog zijn, maar ik kende dat niet”, vertelt De Smet .“Mijn eerste idee was dat Snyders zijn creatieve vrijheid iets te ruim genomen had.” Dit was tegen het zere been van Vergauwen. Vergauwen: “Snyders is zo ongeveer het beste wat we hebben in België, en nog gespecialiseerd in stillevens ook.”

Database

Hierdoor ontstond het idee om een database aan te leggen met afbeeldingen van groenten en fruit door de eeuwen heen. Andere manieren van geschiedschrijving schieten immers tekort om de evolutie en migratie van groenten en fruit te beschrijven. Bij opgravingen worden er zelden groenten en fruit in originele staat uit de grond gehaald, en geschreven teksten schetsen niet altijd een duidelijk beeld van hoe een watermeloen er precies uitziet.

De wortel en de aardbei

Het duo heeft al over een aantal voorbeelden gepubliceerd, bijvoorbeeld over de wortel en de aardbei. Die werden vroeger uitsluitend afgebeeld als de bosaardbeitjes, zoals we die nu kennen. Die werden als een soort borrelnootje gegeten én afgebeeld. Pas rond de 17e eeuw zien we de 'normale' aardbei opduiken, zoals wij die kennen. En als we de schilderkunst mogen geloven dan is de gele wortel geen Nederlandse, maar een Belgische uitvinding. Sowieso blijken de rode, paarse en gele wortels die tegenwoordig in de schappen liggen geen noviteit, maar juist voorlopers van onze oranje snackgroente.

Oproep

Vergauwen en de Smet doen een oproep. Het is voor hen helaas onmogelijk om alle musea over de hele wereld te bezoeken. Dus mocht u in een museum of kasteel zijn en een oud schilderij zien hangen met een opvallende groente- of fruitsoort, maak dan een foto van het schilderij én het informatiebordje en stuur het naar: Artgeneticsdavidive@gmail.com

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie