Cultuur & Media
BNNVARA

Misbruik van machtsposities binnen de mediawereld

foto: Avrotros
  1. Nieuwschevron right
  2. Misbruik van machtsposities binnen de mediawereld

[Trigger warning: seksueel overschrijdend gedrag]


Gisteren heeft het BNNVARA-programma BOOS een aflevering geüpload waarbij seksueel overschrijdend gedrag in de entertainmentindustrie centraal staat. In deze aflevering werd een van de meest succesvolle talentenjachten in de Nederlandse industrie uitgelicht als broedplaats voor dit ongewenste gedrag. In Vroeg! wordt het onderwerp samen met media verslaggever Roelf Jan Duin van het Parool verder uitgediept.

Blinde vlek De Mol

Heel Nederland was in de ban van de verwachte BOOS aflevering. De aflevering eindigde met een interview met John de Mol. Volgens De Mol zou Jeroen Rietbergen, de bandleider bij The Voice, geen machtspositie hebben. Duin vond het een interessant verschijnsel, hij zegt: “Als je zelf zo lang zo machtig bent als John de Mol, dan vervormt je beeld van macht.”

Op de vraag van Tim Hofman over of er een angstcultuur heerst reageert De Mol dat dat absoluut niet de sfeer is naar zijn beoordeling. Volgens Duin lijkt De Mol zich echter totaal niet bewust dat iedereen die meewerkt aan The Voice of Holland een machtspositie heeft tegenover de deelnemers van het programma. Hij noemt het een blinde vlek voor John de Mol. “Als jij degene bent waar iedereen bang voor is, natuurlijk ervaar jij dan geen angstcultuur binnen je bedrijf.”

'Macht ligt bij wie macht ervaart'

Veel vrouwen hebben aangegeven slachtoffer te zijn geweest van seksueel overschrijdend gedrag binnen The Voice. Duin legt het helder uit: “Macht, de perceptie ervan, ligt bij degene die macht ervaart en dat is de onderliggende partij, niet de bovenliggende partij”. De Mol herhaalde vaak zijn oproep naar vrouwen, “als jij niks meldt, dan weten wij ook niks” en verklaart dat hij meerdere kanalen opgezet heeft waar slachtoffers aan de bel kunnen trekken. De Mol blijft standvastig dat daarmee voldoende is gedaan. De realisatie dat daar het probleem niet ligt, ontbreekt hem.

Door #MeToo in 2017 kwam de ene, na de andere onthulling over seksuele intimidatie, of machtsmisbruik naar buiten. De MeToo-beweging is volgens Duin meer dan alleen een hashtag, het gaat volgens hem om een mentaliteitsverandering. Er is veel aandacht voor dit soort zaken wanneer er BN’ers bij betrokken zijn, maar machtsmisbruik speelt niet alleen in de mediawereld. Duin beaamt: “hopelijk is de winst die we kunnen behalen hieruit is dat we er anders naar gaan kijken, dat die mentaliteitsverandering een stapje de goede richting op gaat.”

Een vraag die ook al snel opkomt is hoe dit zich allemaal ontwikkelt zou hebben zonder deze aflevering van BOOS? Via online roddel kanalen, online platforms die zich richten op de achterklap, gingen dergelijke geruchten ook al rond, maar Duin stelt: “Als dat patroon zo groot is als gisteren duidelijk is geworden en John de Mol van niks wist, dan toont dit eens de meer aan hoe belangrijk het is dat er onafhankelijke journalistiek is.”

Tijdens het hele gesprek hoor je meer over de grootte van het probleem, hoe ingewikkeld relaties binnen machtsverhoudingen zijn en de impact op de media in het algemeen.

#15 - De impact van de BOOS-aflevering op de mediawereld - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie