Cultuur & Media
EO

Theoloog des vaderlands: ik heb moeite met religie

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Theoloog des vaderlands: ik heb moeite met religie

"Ik heb moeite met religie". Het zijn woorden die je niet zou verwachten van een theoloog. Toch sprak Samuel Lee, die sinds november de 'theoloog des vaderlands' is, ze zondagochtend uit in Dit is de Zondag.

Lee komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Hij groeide op in een seculier gezin, in een streng islamitisch land. De invloed van de islam was groot, vertelde hij. Als hij met zijn zusje over straat liep, kreeg hij al commentaar omdat hij met een vrouw over straat ging. Die ervaringen uit zijn jeugd zorgen ervoor dat hij ook de kwaadaardige kant van religie kent. "Als religie niet op de juiste manier beleefd wordt, is het heel gevaarlijk", vindt hij.

Ook het christendom kan zich op een kwaadaardige manier uiten, stelt Lee. Het is een systeem geworden. Daarom haken veel mensen af, denkt hij.

Lee kwam in tienerjaren naar Nederland. Hij leerde hier zijn vrouw kennen, die oorspronkelijk uit Zuid-Korea komt. Uiteindelijk nam hij haar naam, Lee, aan. Via haar kwam hij ook in aanraking met het christendom. Een 'bovennatuurlijke ervaring' tijdens zijn huwelijksreis deed hem tot geloof komen: "Ik hoorde de stem van Jezus." Hij snapt dat mensen dit abracadabra vinden, dus daarom vertelt hij er niet zo vaak over. "Het is onderdeel van mijn persoonlijke reis, niet iets om te koop mee te lopen", aldus Lee.

Patat met mayo

Een andere belangrijke ervaring was voor hem het eten van zijn eerste patatje met mayonaise en zijn eerste kroket. "Zo lekker!" straalt de theoloog. "Ik zou veel overhebben om die ervaring nog eens mee te mogen maken", lacht hij.

Het hele gesprek met Samuel Lee is hieronder terug te luisteren.

Dit is de Zondag met theoloog des vaderlands Samuel Lee

Ster advertentie
Ster advertentie