Cultuur & Media
KRO-NCRV

Complotdenkers: 'Wetenschap is eigenlijk twijfel en voor twijfel lijkt geen plaats meer'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Complotdenkers: 'Wetenschap is eigenlijk twijfel en voor twijfel lijkt geen plaats meer'

Zendmasten worden in brand gestoken, in verschillende steden wordt gedemonstreerd; het is lastig om het 5G-scepticisme over het hoofd te zien. De Volkskrant publiceerde zaterdag een '5G-special', waarin verschillende criticasters hun theorieën uit de doeken doen.

Parool-hoofdredacteur Ronald Ockhuysen prijst de manier waarop de Volkskrant het heeft aangepakt. "Als een deel van de maatschappij dit denkt of vindt, moet je het fenomeen omschrijven", vertelt hij in Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

De waarheid

Hij vond de bijlage een goede paraplu om enerzijds de ideeën van de 5G-tegenstanders te laten horen en anderzijds duidelijk neer te zetten wie deze mensen zijn. "De basis van goede journalistiek blijft hoor- en wederhoor en het zoeken naar de waarheid", zegt Ockhuysen. Toch denkt hij dat sceptici hun eigen waarheid creëren doordat alles wat vanuit de overheid, wetenschap en serieuze journalistiek komt, wordt gewantrouwd.

"De waarheid ligt naar mijn idee toch bij een wetenschapper die zich dertig, veertig jaar gespecialiseerd heeft in een onderwerp in plaats van een persoon die drie nachten door gegoogeld heeft."

Wantrouwen

Wantrouwen in de overheid en wetenschap is van alle tijden, maar volgens emeritus-hoogleraar Louise Vet zijn er onderzoeken die laten zien dat dit komt doordat de technologische ontwikkelingen tegenwoordig zo snel gaan, dat het adaptieve vermogen van mensen achterblijft. "Dan kom je in angsten en vanuit die angsten komen bepaalde meningen voort."

Wetenschap is twijfel

Vet begrijpt die angsten, maar benadrukt dat wetenschap geen mening is. De wetenschap omvat heel veel, maar is niet altijd eenduidig omdat nieuw onderzoek ander licht op de zaken werpt. "Wetenschap gaat een stapje vooruit en soms een stapje achteruit en dan weer twee stappen vooruit."

Volgens de Parool-hoofdredacteur is de polarisatie in de samenleving zo groot, dat er voor onzekerheid eigenlijk geen plaats voor. "Wetenschap is eigenlijk twijfel en daar is in deze maatschappij geen plaats meer voor."

Het Mediaforum met Ronald Ockhuysen en Ingrid Spijkers

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie