Cultuur & Media
EO

'Niet alleen het coronavirus is besmettelijk, ook goedheid is besmettelijk'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Niet alleen het coronavirus is besmettelijk, ook goedheid is besmettelijk'

Er is licht aan het einde van de duisternis. Dat is de boodschap van een video die maandag online komt. Het lukte de jonge bedrijfskundige Talitha Muusse (1991) om dertien levensbeschouwelijke leiders bij elkaar te krijgen voor een gemeenschappelijke boodschap. In Dit is de Zondag was Muusse te gast over dit bijzondere initiatief.

Dit is de Zondag met Talitha Muusse

In het filmpje zijn leiders te zien uit alle grote religieuze en levensbeschouwelijke stromingen, zoals het christendom (bijvoorbeeld Ruben van Zwieten en Ruthoom), de islam (Yassin Elforkani), het jodendom (Yanki Jacobs, Awraham Soetendorp) en het humanisme (Boris van der Ham).

Muusse miste de stem van levensbeschouwelijke en religieuze leiders in deze tijd, vertelde ze in Dit is de Zondag. "Er wordt een collectief beroep op ons gedaan als samenleving om moed te houden. Dat geeft best veel druk op mensen. Ik ontvang signalen dat mensen zich lamgeslagen voelen. Het vraagt mentaal veel van ons", vertelt de initiatiefnemer.

Samen één

Muusse denkt dat er normaal te veel in hokjes wordt gedacht, in verschillen. "We zijn in het debat vaak aan het vingerwijzen", vindt ze. Het coronavirus maakt echter geen onderscheid, dus daarom kan deze boodschap zo gezamenlijk zijn. "We zijn nu samen één", vindt ze.

Emeritus rabbijn Awraham Soetendorp sluit zich hierbij aan. Hij vindt de crisis paradoxaal: "In isolatie zijn wij het meest verbonden met elkaar", vindt hij: "De crisis brengt bewondering voor degenen die dag en nacht werken om ons bij te staan als we ziek worden."

Quote

'In isolatie zijn wij het meest verbonden met elkaar'

Awraham Soetendorp

Hoop

In de videoboodschap staat hoop centraal. Een belangrijk begrip in deze tijd. Boris van der Ham van het Humanistisch Verbond ziet dat een crisis naast veel ellende, ook veel goedheid oplevert. "Mensen vragen zichzelf: kan ik iets voor mijn buurvrouw doen? Of ze denken: zal ik die tante eens opbellen want die zit nu alleen thuis", aldus Van der Ham. Hij put hier hoop uit.

Rabbijn Soetendorp sluit zich hierbij: "Niet alleen het coronavirus is besmettelijk, ook goedheid is besmettelijk", vindt hij.

De boodschap komt maandag om 10.00 online, vertelt Muusse, met name via sociale media.

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie