Cultuur & Media

Auteur en feminist bell hooks overleden: 'Ze gaf mensen een stem'

NOS
foto: REX BY SHUTTERSTOCK/HHfoto: REX BY SHUTTERSTOCK/HH
  1. Nieuwschevron right
  2. Auteur en feminist bell hooks overleden: 'Ze gaf mensen een stem'

In de Verenigde Staten is auteur en hoogleraar Gloria Jean Watkins, beter bekend onder haar pseudoniem bell hooks, op 69-jarige leeftijd overleden. Watkins was naast academicus ook een feministisch boegbeeld. De auteur overleed in het bijzijn van haar familie, na een lang ziekbed. In het NOS Radio 1 Journaal vertelde cultuurhistorica Nancy Jouwe meer over Watkins.

Watkins gebruikte als auteur de naam van haar overgrootmoeder, zonder hoofdletters. "Ze wilde de nadruk leggen op de inhoud van haar werk en niet op haar persoonlijke kwaliteiten. Het was een manier om nederig te blijven", zei Jouwe.

Stem

Ze schreef onder het pseudoniem meer dan dertig boeken en haar werken werden in meer dan vijftien talen vertaald. Ain't I a Woman?, over de positie van zwarte vrouwen, wordt binnen het feministische denken beschouwd als baanbrekend. De auteur werd verder onder meer genomineerd voor de prestigieuze Pulitzerprijs voor poëzie.

"Haar invloed op de emancipatie van de zwarte vrouw was enorm. Ze heeft een stem, zelfvertrouwen en moed aan heel veel mensen gegeven. Zeker aan zwarte mensen, maar haar werk resoneerde ook bij witte mensen. Bij vrouwen, bij mannen en bij non-binaire mensen", aldus Jouwe.

Sociale identiteit

Watkins groeide in de staat Kentucky op en ging naar een gesegregeerde school. In haar werk besteedde ze veel aandacht aan sociale identiteit en factoren als ras, gender en sociale klasse. Ze was als hoogleraar verbonden aan verschillende instellingen, waaronder de Universiteit van Californië - Santa Cruz en de San Francisco State University.

Jouwe: "Ik heb zelf de eer gehad om haar lessen te volgen. Ze was in 1992 uitgenodigd door de vakgroep vrouwenstudies van de Universiteit Utrecht. Haar klaslokaal was een plek van transformatie. Ze haalde de buitenwereld naar binnen. Ze nam de studenten ook erg serieus. Die waren niet alleen personen waar je allerlei informatie in moet stoppen, maar ook spirituele wezens. Ik ben nu dertig jaar later zelf iemand die doceert en ik merk steeds dat haar lessen door mij heen gaan als ik lesgeef. Dus ze heeft een enorme impact gehad."

Ster advertentie
Ster advertentie