Naar homepage
Cultuur & Media

Ivo Victoria : 'Iemand die verdwijnt dat vind ik niet te doen'
NTR

foto: Ivo Victoriafoto: Ivo Victoria
  1. Nieuwschevron right
  2. Ivo Victoria : 'Iemand die verdwijnt dat vind ik niet te doen'

De Vlaams-Nederlandse schrijver Ivo Victoria is te gast in Kunststof naar aanleiding van zijn nieuwe roman Alles is oké. Het is het verhaal van mevrouw Stevens. Tegenwoordig slijt ze haar dagen in een flat, terwijl de spinnen in haar hoofd alles langzaam wegvreten wat haar dierbaar was.

Ivo Victoria 1

Quote

Ik heb er lang over getwijfeld of ik dit boek zou schrijven

Ivo Victoria

"Ik heb er lang over getwijfeld of ik dit boek zou schrijven", vertelt Ivo. "Ook omdat ik het lastig vond om te accepteren wat er gebeurde met m’n moeder. En ik had geen zin om het zoveelste verslag van ziekte te schrijven."

De moeder van Ivo heeft Alzheimer. "Mijn moeder leeft nog. Ik heb voor dit boek wel talloze gesprekken met mijn moeder gevoerd en die heb ik allemaal opgenomen. Sommige dialogen zijn echte bewerkte transcripties van die gesprekken."

"Voor mij zat de sleutel om het boek te schrijven in de figuren mevrouw Stevens, de heer Pauwels en mevrouw Lindeboom. Daar kon ik ook m’n fantasie in kwijt. Dat maakt een boek interessant en leuk, in plaats van het verhaal alleen maar wentelen in verdriet. Dat is het moeilijkste aan dementie: iemand die overlijdt dat is te begrijpen, maar iemand die verdwijnt dat vind ik niet te doen."

Schaamte

"Als ik moet kiezen tussen schaamte, schuld en verlangen, zou ik zeggen dat het boek in eerste instantie over schaamte gaat en toch bijna een wanhopig verlangen om iets van die ziekte te maken."

Wereld Alzheimer dag

Zaterdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag met als thema 'samen bewegen'. De dag is ter bevordering van de wereldwijde aandacht voor de ziekte van Alzheimer en dementie. De stichting Alzheimer Nederland organiseert op deze dag overal in het land activiteiten.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie