Cultuur & Media
VPRO

Wat hebben een konijn, deurbel, iPhone en een koffiezetapparaat met elkaar gemeen?

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat hebben een konijn, deurbel, iPhone en een koffiezetapparaat met elkaar gemeen?

"Als ik deze geluiden hoor, dan krijg ik weer precies dat gevoel, alsof ik daar ben," vertelt geluidskunstenaar en verzamelaar van huisgeluiden Elise 't Hart. Ze heeft tussen de zes- en zevenhonderd geluiden die je in en om het huis kan horen.

Inge ter Schure bezocht haar Instituut voor Huisgeluiden. En hoorde de bijzondere verhalen bij de gekke en herkenbare geluiden.

Huisgeluiden: reportage

Elise 't Hart - oprichter van het Instituut voor Huisgeluiden

Huisgeluiden: voetstappen in de sneeuw

Elise loopt hier door de Franse Alpen. Voorheen kende ze die alleen van de zomerse groene weiden en bloemetjes, "maar als er sneeuw ligt, verandert de hele akoestiek van de ruimte."

Huisgeluiden: een snurkend konijn

Coco, het konijn van Elise maakt niet alleen overdag veel geluid met haar gehuppel, ’s nachts kan ze er ook wat van. Je zou het niet verwachten, maar konijnen snurken ook.

Huisgeluiden: een zoemende Iphone

Dit geluid herken je sowieso. Inge wil direct in actie komen wanneer ze dit geluid hoort, ze is waarschijnlijk niet de enige. Elise: "Vroeger hadden we natuurlijk de rinkelende huistelefoon en dat klinkt veel gezelliger. De zoemende iPhone heeft iets ongeduldigs

Huisgeluiden: een vliegend passagiersvliegtuig

'Zo'n net niet verstaanbare mededeling vlak voordat je landt of opstijgt hoort gewoon bij de vliegervaring,' vindt Elise. Inge: 'Ik vind het heel bevrijdend, dan denk ik: yes, bijna thuis!'

Huisgeluiden: menselijk geruis

"Ik krijg direct zin in een wijntje," zegt Inge wanneer ze dit geluid hoort. "Het is een fijn geluid, behaaglijk en veilig," vind Elise ook. Het geroezemoes van mensen, het klinken van glazen, van borden en bestek. Het is heel normaal en tegelijkertijd heel bijzonder.

Quote

Het is een goed geluid om even op te zetten als je je eenzaam voelt

Inge ter Schure - over het geluid 'menselijk geruis'

Huisgeluiden: knarsende steentjes

Inge wordt meteen blij als ze dit geluid hoort, het is een van haar favoriete dingen om op te nemen: knarsende steentjes. Het geluid doet denken aan 'thuiskomen' of juist aan 'aankomen op de vakantiebestemming'. Maar het kan natuurlijk ook heel eng zijn: wie komt daar nu aangelopen...?

Huisgeluiden: een knarsende dorpel

Tussen de ene en de andere kamer zit een soort drempel: een dorpel. Die kan kraken en knarsen. Het is een geluid dat echt heel typerend is voor een bepaalde plek in een huis. Zo'n herinnering kun je alleen, door de audio ervan op te nemen, meenemen.

Huisgeluiden: een zingende deurdranger

Een deurdranger zorgt ervoor dat een deur automatisch dichtvalt. Soms doen ze dat met wat gekraak of gepiep. En soms dan zingen ze, zoals deze.

Huisgeluiden: een pruttelend koffiezetapparaat

Zondagochtend. Weekend, visite en verjaardagen. Dit geluid kun je bijna ruiken: een ouderwets pruttelend koffiezetapparaat. Het klinkt gezellig. "Die moderne apparaten zoemen meer," vertelt Elise. "Die brengen niet dezelfde gezelligheid met zich mee."

Huisgeluiden: kletterende lamellen

Misschien herken je dit geluid niet meteen. Niet veel mensen hebben lamellen in huis. Maar als de wind erdoorheen waait, klinkt het zo.

Huisgeluiden: een rinkelende voordeurbel

"Wil je al meteen opspringen en naar de deur lopen?" vraagt Inge. "Jazeker," zegt Elise. Het geluid van een deurbel is aanwezig, dwingend, maar kan ook heel spannend zijn...

Huisgeluiden: het geluidloos audioarchief

Wat hoor je, als je niets hoort? Elke stilte is anders want je hoort altijd wel iets. Deze opname van het geluidloos audioarchief is opgenomen in het Meertens Instituut.

Ster advertentie
Ster advertentie