Cultuur & Media
VPRO

Brian Elstak: 'kunstenaarschap is het allerbelangrijkste voor ons als mensheid'

foto: Marc Haers
  1. Nieuwschevron right
  2. Brian Elstak: 'kunstenaarschap is het allerbelangrijkste voor ons als mensheid'

Brian Elstak is beeldend kunstenaar en illustrator. Hij maakt kinderboeken en graphic novels, maar ook videoclips, schilderijen, T-shirts en installaties. Voor Het Marathoninterview gaat hij drie uur in gesprek met Sagid Carter. Daarin vertelt hij over zijn passie voor Marvel-stripboeken en hiphop, en over zijn ontwikkeling tot kunstenaar, een pad dat hem onder andere langs de theaterwereld bracht. Tegelijkertijd vertelt hij waarom het kunstenaarschap naar zijn idee nog te weinig gewaardeerd wordt - en waarom het voorbarig is om hem activistisch te noemen, puur en alleen omdat hij vaak zwarte mensen afbeeldt in zijn kunst.

Wat we weten van Romeinen, Grieken en Egyptenaren

Volgens Elstak wordt kunst nog te vaak gezien als niets meer dan een simpele hobby. En dat ondanks de grote kunstnamen zoals Rembrandt en Van Gogh die de Nederlandse geschiedenis rijk is. "Hier en daar verandert de houding, maar het is heel lang weggezet als linkse hobby, en iets waar we niks aan hebben," vertelt Elstak.

"Ik denk dat kunstenaarschap echt het allerbelangrijkste is voor ons als mensheid. Kijk naar wat wij weten van de Romeinen, Grieken en Egyptenaren – het is altijd kunst die ons iets vertelt. Hiërogliefen leggen een heel verhaal uit – maar in principe is het niet meer dan graffiti. En een Griekse vaas waar een mythologisch verhaal op wordt afgebeeld, blijft ook gewoon een vaas. Iets dat mensen met de handen gemaakt hebben." We moeten volgens Elstak op eenzelfde manier naar de samenleving van vandaag kijken. "Als het niet kunst is, wat lever je dan aan de toekomst? Je belastingafschriften? Dat is niks."

Ook in Het Marathoninterview: Brian Elstak vertelt waarom het voorbarig is om hem een activistische kunstenaar te noemen

Brian Elstak - Het Marathoninterview

Het Marathoninterview

Een traditie sinds 1986: gerenommeerde interviewers en even zo beroemde (of beruchte) gasten laten zich drie uur lang opsluiten in een studio. Om met elkaar te praten over leven, werk en alles dat daaraan voorbij gaat. Verhalen die dichterbij komen dan de waan van de dag ons meestal toelaat. Alle gesprekken zijn terug te luisteren in alle bekende podcastapps.

Gerelateerde podcast

Het Marathoninterview

Het Marathoninterview

Ster advertentie
Ster advertentie