Cultuur & Media
MAX

Via TikTok wordt er veel nepnieuws de wereld ingeslingerd over de oorlog in Oekraïne

foto: npo radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Via TikTok wordt er veel nepnieuws de wereld ingeslingerd over de oorlog in Oekraïne

Nepnieuws kennen we al een tijdje. Ook in de Oekraïne-oorlog wordt er onjuiste informatie de wereld ingeslingerd. Via Twitter, Facebook, maar ook via TikTok. En dat is zorgelijk, want er zitten veel jongeren op dit platform. Marieke Kuypers is social media-expert en zet geregeld filmpjes op TikTok waarin ze laat zien wat nep is.

Heb je al veel filmpjes met nepnieuws voorbij zien komen? Marieke Kuypers: "Ja, veel verschillende. Het varieert van oude beelden die geplaatst waren op Youtube tot animaties die op Instagram zijn geplaatst. Daarnaast zijn er ook profiteurs actief, die geld vragen voor hun reis naar het front."

Zijn die filmpjes gemakkelijk te maken? "Ja, je kan op TikTok gewoon geluiden en effecten toevoegen. Ik kan nu uit het raam gaan filmen en heel makkelijk in scene zetten dat ik in Oekraïne ben."

Is dit ook onderdeel van de Russische strategie? Oekraïne? "Rusland heeft al een lange geschiedenis met nepnieuws of het werkelijk onderdeel is van hun strategie weet ik niet, maar ze gebruiken het zeker in hun strijd."

Wat doet Tiktok tegen deze verspreiding van dit fakenieuws? "Te weinig en eigenlijk niks. Russische media zijn bijvoorbeeld nog altijd niet aangemerkt als staatsmedia, ze lijken hierdoor betrouwbaarder. Op Twitter, Instagram, etc. hebben ze die aanduiding wel. De verspreiding van dit soort berichten kan dan ontzettend snel gaan."

Onderschatten we Tiktok als platform? "Er zijn nauwelijks factcheckers op Tiktok en de media is ook nog niet heel erg aanwezig op het platform. Veel mensen denken dat het nog een dansjesplatform is, maar dat is zeker niet meer zo. Filmpjes kunnen zich ontzettend snel verspreiden doordat Tiktok een heel specifiek algoritme heeft en daardoor kan de verspreiding van nepnieuws snel gaan. Een filmpje dat uit nepnieuws bestond waar ik mee bezig ben geweest om te ontkrachten, was in twee uur van twee miljoen naar zes miljoen views gestegen."

Je hoort Villa VdB van maandag t/m donderdag van 14:00 tot 15:30 uur.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie