Cultuur & Media
NOS

Kökçü weigert regenboogband: 'Hoe kun je tegen verbinding zijn?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kökçü weigert regenboogband: 'Hoe kun je tegen verbinding zijn?'

Feyenoorder Orkun Kökcü weigerde gisteren de OneLove-aanvoerdersband te dragen en Excelsior-captain Redouan El Yaakoubi droeg een alternatieve versie. Verder hadden alle aanvoerders een regenboogband om de arm, die in het kader van coming-outdag vooral over homo-acceptatie ging. Chantal van der Putten van Roze Kameraden reageert in het NOS Radio 1 Journaal.

Met de OneLove-aanvoerdersband om de arm van alle aanvoerders in het betaalde voetbal hoopte de KNVB een krachtig signaal af te geven. Een signaal van eensgezindheid over verbinding, ongeacht afkomst, kleur, genderidentiteit of seksuele geaardheid, een statement tegen alle vormen van discriminatie.

'Hoe kun je daar tegen zijn?'

Niet alle aanvoerders stonden achter het dragen van een regenboogband. Feyenoorder Orkun Kökcü weigerde de band te dragen en Excelsior-captain Redouan El Yaakoubi droeg een alternatieve versie. "We schrokken ervan", zegt Van der Putten. "Die band staat voor verbinding en is tegen discriminatie. Hoe kun je daar tegen zijn? In het statement van Kökçü staat dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn, waarom zou je die band dan niet willen dragen."

Kökcü liet weten iedereen ongeacht religie, achtergrond of voorkeur te respecteren. Maar de Turkse middenvelder wilde niet het uithangbord zijn van een actie rond coming-outdag, "Ik snap heel goed wat het belang is van deze actie, alleen voel ik mij door mijn geloofsovertuiging niet de aangewezen persoon om dit te supporten", zei Kökcü in een statement.

'Het is nog niet klaar'

"We willen met hem in gesprek", aldus Van der Putten. "Dan gaan we niet een hele preek houden, maar het gesprek aangaan. We willen weten wat zijn beweegredenen zijn en wat écht de reden is dat hij de band niet wil dragen. Want hij staat dus eigenlijk wel achter de betekenis."

"We komen alleen maar verder als we naar elkaar luisteren en met elkaar de dialoog aangaan. Alleen maar boos worden op elkaar heeft heel weinig zin. Ik ben ook zeker niet boos, maar het is nog niet klaar. Het lijkt me wel goed om hierop verder te gaan", zegt Van der Putten. "Feyenoord staat voor verbinding en is tegen discriminatie. Dat hoor je uit te dragen als aanvoerder, al zou je zelf je leven inrichten. Dat staat er los van."

r1jn roze kameraden

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie