Cultuur & Media
BNNVARA

LHBTI-film 'El houb' maakt coming out bespreekbaar

foto: El houbfoto: El houb
  1. Nieuwschevron right
  2. LHBTI-film 'El houb' maakt coming out bespreekbaar

Een film over homoseksualiteit in de Nederlands-Marokkaanse gemeenschap: die was er nog niet. Het gesprek daarover aangaan, blijkt nog steeds lastig. En dat is precies wat El houb wil veranderen. "Omdat er nu veel mensen zijn die worstelen met hun seksualiteit en het niet durven te zeggen tegen de mensen van wie ze houden", zegt hoofdrolspeler Fahd Larhzaoui in De Nieuws BV.

De nieuwe film El houb gaat over de coming-out van Karim, wiens omgeving niet wil accepteren dat hij op mannen valt. Regisseur Shariff Nasr was bij familie in het Midden Oosten op bezoek toen het idee bij hem begon te spelen. "Het waren hele liefdevolle mensen en ineens vroeg ik mij af: stel ik zou op mannen vallen, zouden deze mensen minder van mij houden?"

'Dialoog mist'

"Ik geloof wel dat het problemen zou opleveren, maar ik geloof niet dat ze minder van mij zouden houden", vertelt Nasr. Toch wordt in de media vaak het beeld geschetst dat in de MENA cultuur (Middle East and North Africa) de keuze dan ligt tussen geaardheid en familie. "De dialoog mist volgens mij", zegt Nasr. "Wij wilden een liefdevoller beeld laten zien."

"Mensen vinden het eenmaal lastig als er iets anders is dan je gewend bent. Ook al is er liefde, ook al willen mensen het begrijpen, toch is er er het ene stukje waar ze niet tegenop kunnen. En daar komt deze film bij kijken, om dat precies te laten zien", vult acteur Emmanuel Ohene Boafo aan over de dialoog die de film wil aangaan.

In de huid van Karim

Dit werd het startpunt van El houb, de film die vanavond in Amsterdam in première gaat. Acteur Fahd Larhzaoui kruipt in de rol van Karim, de hoofdrolspeler in het verhaal. Hij is een jonge man die worstelt met zijn seksualiteit. "Hij weet niet hoe hij ermee moet omgaan", vertelt Larhzaoui. "Hij heeft heel veel liefde voor zijn familie en daardoor cijfert hij zichzelf totaal weg. Hij is heel gedreven in zijn kunnen, maar weet dat hij nu stappen moet maken om het gesprek aan te gaan met zijn ouders."

De film is niet autobiografisch maar wel gebaseerd op levenservaringen van Larhzaoui. De rol heeft raakvlakken met zijn eigen leven "en daarom vind ik het belangrijk dat wij deze film hebben gemaakt", zegt Larhzaoui. "Omdat er nu veel mensen zijn die struggelen met hun seksualiteit en het niet durven te zeggen tegen de mensen van wie ze houden. Het is een moeilijk proces geweest, een heftige dragende rol, maar ook heel erg belangrijk."

In Amerika in de bioscoop

De film was voor het eerst te zien op een filmfestival in Amerika en gaat daar ook draaien in de bioscoop. "Dat is heel bijzonder voor een Nederlandse film", zegt Nasr. Vanavond gaat de film in première in Amsterdam, morgen op Coming Out Day is hij op verschillende plekken te zien en vanaf donderdag draait El houb in de bios.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie