Cultuur & Media
NOS

Wat was het beste journalistieke boek van 2022? 'Van keiharde onderzoeken tot kleinere verhalen'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat was het beste journalistieke boek van 2022? 'Van keiharde onderzoeken tot kleinere verhalen'

De shortlist van de Brusseprijs 2023 is bekendgemaakt. Nog maar vijf boeken dingen mee naar de prijs voor het beste Nederlandse journalistieke boek van 2022. NOS Met het Oog op Morgen nam met juryvoorzitter Hasna El Maroudi de shortlist onder de loep.

Video niet beschikbaar

"Er zijn 192 boeken ingezonden, wat echt ongekend veel is", vertelt El Maroudi. "Een aantal onderwerpen kwam regelmatig terug, zoals de covidperiode. Dan gaat het van keiharde onderzoeksjournalistiek naar kleinere verhalen over hoe het eigenlijk was voor de mensen in Nederland om niet naar buiten te kunnen."

'Koloniale verleden zit toch anders'

"De gaswinning in Groningen werd ook veel benoemd. Net als de koloniale geschiedenis van Nederland. Dat onderwerp is de afgelopen jaren steeds steviger op de kaart gezet", weet El Maroudi.

Daar gaat ook De Indische doofpot van Maurice Swirc over. "Dit was één van de boeken waarvan ik zelf dacht toen ik eraan begon: 'Jeetje, wat weet ik hier eigenlijk weinig van'. Ook al is er heel erg veel bekend", zegt El Maroudi. "Swirc heeft meer informatie boven water gekregen. Alles wat we dachten te weten, zit toch anders. Dat doet hij zo ontzettend uitputtend en gedetailleerd."

'Groningse strijd blijft gaande'

Ontaard land van Ineke Noordhoff staat ook op de shortlist van de Brusseprijs 2023 en gaat over de aardbevingen in Groningen. "Het is een strijd die gaande is en voorlopig nog wel gaande blijft. In dit verhaal zie je waar het misloopt", aldus El Maroudi. "Het boek laat ook zien dat regionale journalistiek heel erg belangrijk is. Je moet echt met je poten in de klei te staan om dit soort verhalen te kunnen vertellen."

oog boek

De Brusseprijs in NOS Met het Oog op Morgen

In aanloop naar de Brusseprijs-uitreiking zijn vanaf 29 april iedere zaterdagavond de auteurs van de vijf genomineerde boeken te gast in NOS Met het Oog op Morgen. Op 3 juni zendt NOS Met Oog op Morgen de uitreiking live uit.

Ster advertentie
Ster advertentie