Cultuur & Media
BNNVARA

Illegale straatgevechten anno 2020: 'Er hing een broederlijke sfeer'

foto: Hoodfights Amsterdamfoto: Hoodfights Amsterdam
  1. Nieuwschevron right
  2. Illegale straatgevechten anno 2020: 'Er hing een broederlijke sfeer'

In onder andere Amsterdam vinden de laatste tijd vechtscènes plaats die zo uit de Amerikaanse film Fightclub kunnen komen. Wat bezielt de vechtersbazen om elkaar voor het oog van de camera een paar tikken te verkopen? Patrick Lodiers besprak dit in De Nieuws BV met MiguelBustamente, oprichter van het Instagramaccount Hoodfights Amsterdam en met Sam van Raalte, hoofdredacteur VICE Sports Nederland.

Van Raalte liep een dag mee met Hoodfights Amsterdam, het Instagram-account waarop de illegale straatgevechten live worden gestreamd. "Ik vind de straatgevechten fascinerend. Vijftien à twintig jaar geleden was dit in Amerika al een grote hype op straat. Voor zover ik wist, bestond dit nog niet in Nederland en opeens is het de laatste tijd populair geworden", aldus Van Raalte.

Live op Instagram

Bustamente is al jaren geïnteresseerd in vechtsporten. Toen zijn vrienden elkaar uitdaagden om een potje te vechten, om wie het sterkste was, waren de jongens uit zijn buurt hier ook in geïnteresseerd. Ze filmde de vechtpartij en kregen daar veel reacties op.

Toen kreeg Bustamente een idee. Voortaan zou hij de gevechten live delen op Instagram. "Wij krijgen vaak te horen dat wij geweld aantrekkelijk maken voor jongeren, maar wanneer er een bokswedstrijd is dan zit ook het hele land mee te kijken."

Een interessante mix

Van Raalte vond het spannend om een dag met Hoodfights Amsterdam mee te lopen. Hij vertelt het volgende over de sfeer: "De jongens gingen onderling goed met elkaar om, er hing een broederlijke sfeer. De gevechten zijn gewelddadig, maar die jongens zijn allemaal vrienden van elkaar en daardoor was de sfeer heel harmonieus. Het is een interessante mix van een brute en illegale bezigheid, maar ook van vriendelijkheid."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bij georganiseerde gevechten is er altijd een scheidsrechter aanwezig die weet wat wel en niet mag. Dat is bij Hoodfights Amsterdam niet het geval. Bustamente had niet verwacht dat het Instagram-account zo snel zou groeien, maar hij is nu aan het kijken naar de veiligheid van de jongens en een legale plek om de gevechten te voeren. Want straatgevechten zijn nog steeds een illegale bezigheid.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie