Cultuur & Media
KRO-NCRV

Ophef over uitzetting FD-journalist voorbarig: 'Eerst feiten afwachten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ophef over uitzetting FD-journalist voorbarig: 'Eerst feiten afwachten'

De ophef over de uitzetting van correspondent Ans Boersma uit Turkije was voorbarig. Dat vindt BNR-hoofdredacteur Sjors Fröhlich. In het Mediaforum hekelde hij de druk om zo snel te publiceren.

Journalisten reageerden in eerste instantie verontwaardigd op het bericht dat Ans Boersma Turkije was uitgezet. Het Genootschap van Hoofdredacteuren eiste opheldering van minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) omdat ze vermoedden dat de uitzetting een repressieve maatregel was van de Turkse president Erdogan.

Later bleek dat Boersma door de Turkse autoriteiten het land is uitgezet, omdat het OM Turkije informatie heeft gegeven over een onderzoek naar terrorisme. Boersma is door het OM als verdachte bestempeld in die zaak. De uitzetting is niet het gevolg van de inperking van persvrijheid, maar het gevolg van strafrechtelijk onderzoek.

Leermoment

Voor BNR-hoofdredacteur Sjors Fröhlich is de affaire een leermoment. "Ik heb gisteren geleerd dat het heel belangrijk is om even rustig aan te doen en te wachten totdat je weet wat de feiten zijn." De druk om snel te publiceren is volgens hem toegenomen, maar Fröhlich is duidelijk: "Als je de feiten niet kunt checken moet je heel goed nadenken wat je doet, hoe je reageert en wat je op de radio brengt."

Quote

Het is een complexe situatie

BNR-hoofdredacteur Sjors Fröhlich

De hoofdredacteur ziet zijn gelijk bevestigd in het verloop van de affaire-Boersma. "Achteraf blijkt er veel meer aan de hand te zijn. Het gaat om een complexe situatie. Het is belangrijk om te wachten, want nu weten we nog steeds niet wat er aan de hand is."

Ster advertentie
Ster advertentie