Cultuur & Media
BNNVARA

Het had weinig gescheeld of een Zambiaan was de eerste op de maan

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Het had weinig gescheeld of een Zambiaan was de eerste op de maan

In het jaar 1964 was de wereld in de ban van de ruimtewedloop tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. Maar er was nóg een land in de race: Zambia. Die man die dat mogelijk moest maken heet Edward Mukuka Nkoloso, een natuurkundeleraar.

In De Nieuws BV vertelt Jan-Bart Gewald over deze bijzondere Zambian Afronaut.

Hij wilde met een katapult systeem zijn astronauten, ook wel afronauten genoemd, de ruimte in sturen. Niet alleen zijn raket trok de aandacht, ook zijn trainingsmethoden waren opvallend. Op YouTube is te zien hoe zijn astronauten in een ton van een heuvel worden geduwd en de kandidaten op een neer springen om zo gewichtloosheid te ervaren.

Droom in duigen

Nkoloso's droom kwam niet uit, volgens hem zelf kwam dat door geldgebrek. Hij had namelijk tientallen miljoenen gevraagd aan onder andere Rusland, Amerika en Unesco. Hij kreeg slechts tien roepie van een ruimtefanaat uit India.

Onafhankelijkheid van Zambia

Op het eerste gezicht lijkt deze Edward Mukuka Nkoloso misschien een gek, maar wanneer je meer over hem te weten komt lijkt dat beeld niet stand te houden. Hij was ontzettend belangrijk voor de onafhankelijkheid van Zambia en later voor de omliggende landen in Zuidelijk Afrika.

Na zijn ruimtevaartprogramma werd hij door President Kuanda benoemd tot directeur van The African Liberation Center, een organisatie die zich inzette voor de onafhankelijkheid in de omliggende landen.

"Dat leidt hij tot 1973. Dus aan de ene kant heb je deze waanzinnige gek. En aan de andere kant iemand die extreem belangrijke dingen doet", vertelt Jan-Bart Gewald directeur van het Afrika-Studiecentrum in Leiden. "Ik denk dat het een extreem moeilijke man is geweest en wel degelijk wat fouten had in zijn hoofd, aldus Jan-Bart Gewald. Die bezig is met een biografie over The Zambian Afronaut.

Wil je nu al meer weten over The Zambian Afronaut? Lees dit artikel van The New Yorker.

Het bijzondere leven van The Zambian Afronaut

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie