Cultuur & Media
NOS

Sosha Duysker: 'Ik wil mensen verbinden met mijn werk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sosha Duysker: 'Ik wil mensen verbinden met mijn werk'

Van de presentatie van Het Klokhuis naar de Gouden Kalveren en het winnen van de Philip Bloemendalprijs voor jong presentatietalent. Voor Sosha Duysker kende 2020 een hoop hoogtepunten. "Ik dacht, ik ben gewoon genomineerd: gezellig. Straks zonder prijs naar huis. Maar ik won hem ineens", vertelt ze in Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Haar presentatietalent kan ze volop inzetten bij Het Klokhuis. "Fantastisch dat ik dat nu zelf mag doen. Ik ben er mee opgegroeid." Haar belangrijkste advies? "Verwondering helpt heel erg. Wij volwassenen denken niet meer zo na over dingen die voor ons gewoon zijn."

Naast het kinderprogramma verscheen ze dit jaar ook als presentator van het Gouden Kalveren Gala. "De crème de la crème van acterend Nederland zit je dan ineens aan te gapen. Dat is wel andere koek."

Black Lives Matter

Duysker ontdekte dit jaar ook een andere kant van zichzelf. "Ik heb wel gemerkt dat ik me met maatschappelijke thema's wil bezighouden. Dat wist ik hiervoor nog niet."

Na de dood van George Floyd poste ze op Instagram een

om racisme in Nederland te bespreken. Een uitleg over Zwarte Piet, vanuit haar perspectief.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"De brug tussen Kamp A "er is niks aan de hand" en Kamp C "het is racistisch en moet weg" is er niet. Die probeerde ik te slaan met dat filmpje. Mensen moeten beseffen dat de discussie niet gaat over of zij racistisch zijn, maar de karikatuur en het personage van Zwarte Piet."

Aan tafel bij Rutte

Door het filmpje werd ze benaderd om ook bij de premier te praten over racisme. "Eerst wilde ik niet. Ik vind eigenlijk dat anderen daar hadden moeten zitten. Zoals de organisatoren van Black Lives Matter, of Kick Out Zwarte Piet."

Haar zus overtuigde haar om tóch te gaan. "Ze zei: Sosha, als je daar niet aan tafel gaat zitten, kun je ook geen invloed uitoefenen op wat daar wordt gezegd. Ik dacht: je hebt gelijk. Ik ga."

OOG Klokhuis

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie