Cultuur & Media
BNNVARA

De beste speech van 2022 komt van president Zelensky

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De beste speech van 2022 komt van president Zelensky

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hield de beste speech van 2022. Dat maakte het speechpanel van De Nieuws BV bekend in een speciale uitzending. Zelensky sprak het Russische volk toe in een bijzondere speech vlak voor de Russische invasie van Oekraïne. "Hij zet zich neer als: ik ben een van jullie", zegt Huib Hudig van het Nieuws BV Speechpanel.

Een rode draad in het speechjaar 2022 zijn de toespraken van president Zelensky. Gedurende het hele jaar sprak hij niet alleen het Oekraïense volk, maar iedereen ter wereld toe. Van het Nederlandse parlement, tot het Congres in de Verenigde Staten: de woorden van Zelensky reikten ver.

Speech voorafgaand aan de Russische invasie

Van al die speeches was de toespraak die president Zelensky hield op de vooravond van de Russische invasie in Oekraïne een van de meest indrukwekkende speeches van 2022. Dat maakte het speechpanel van De Nieuws BV bekend, bestaande uit: Julia Wouters (Leading Women), Huib Hudig (Speak to Inspire), en Jurjen van den Bergh (De Goede Zaak).

"Er lag een duidelijk frame wat hij moest counteren. Zij die niet veel wisten van de context van Oekraïne versus Rusland verwachtten op dat moment de leider van een nazi junta. In plaats daarvan stond daar een president van een land die in alles voldeed aan het beeld van David tegen Goliath. En dat heeft hij de hele strijd lang volgehouden. Hij heeft constant ervoor gezorgd dat de liefde van het breedst mogelijke stuk publiek bij hem terechtkwam en dat begon bij deze speech", aldus Van den Bergh.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Annexatie van de Krim

"Hij kent de kracht van woorden. Hij heeft natuurlijk een geschiedenis als acteur", vult Wouters aan. "Hij weet ook hoe gewone mensen, vanuit hele andere posities, invloed kunnen hebben."

In 2014 was Oekraïne heel ver weg op het moment dat Rusland de Krim annexeerde, zegt Wouters. Destijds werd over de invasie bericht dat het vluchtelingenstromen teweeg zou kunnen brengen. Zelensky bracht de oorlog nu heel dichtbij, juist door steeds toespraken te houden. "Mede door zijn vakmanschap in het speechen. En door, zich elke keer bij elke speech te verdiepen in: tot wie wend ik mij en wat moet ik dan tweaken in mijn boodschap om te zorgen dat ik die mensen die ik nu wil beïnvloeden ook echt raak. Dat doet hij in elke speech", aldus Wouters.

Persoonlijk

Bovendien laat hij zichzelf op een kwetsbare manier zien in deze speech. "Waar je normaal met mensen met wie je omgaat de tijd hebt om elkaar te leren kennen, moet je dat in een speech heel snel, heel kort neerzetten. Dat is wat hij in deze speech extreem goed doet", zegt Hudig over de speech van Zelensky. "Hij zet zich neer als: ik ben een van jullie. Hij maakt hiermee een nieuw frame en zet zich op een andere manier neer."

Speech van het jaar-uitzending

In de speciale uitzending van De Nieuws BV werd niet alleen gekeken naar de beste speech van het jaar. Ook werden kwaadaardige speeches onder de loep genomen, werd er stilgestaan bij mooie woorden die de wereld veroverden en kon natuurlijk een analyse van kersttoespraak van de koning niet ontbreken. Bovendien besprak het speechpanel spraakmakende toespraken, zoals de excuses van premier Rutte voor het slavernijverleden van Nederland.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie