Cultuur & Media

In de Boekenpodcast: van donkere komedie tot gotische thriller

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. In de Boekenpodcast: van donkere komedie tot gotische thriller

[NTR] Een biografie over een koningin, een donkere komedie, een Noorse roman, of een Engelse gotische thriller; alles komt voorbij in de NPO Radio 1 Boekenpodcast. Deze week bespreken Lidewijde de Paris en Jeroen Vullings, beide recensenten voor Nieuwsweekend, twee boeken die ze bij zijn gebleven.

#40 - Lidewijde Paris en Jeroen Vullings bespreken: Zussen, De eenzaamheid in het leven van Lydia Erneman, De tunnel en Koningin Elizabeth II - De Boekenpodcast

Zussen - Daisy Johnson

Daisy Johnson is een jonge Engelse schrijfster, die met haar eerste boek Everything Under werd genomineerd voor de Man Booker Prize 2018. Haar tweede roman, Sisters, in de Nederlandse versie vertaald als Zussen, hoort volgens Lidewijde bij het genre 'kabbelkabbelboeken': "Ze beginnen rustig, je hebt niet meteen drama."

Het verhaal begint met een moeder en twee zussen, September en July, die in de auto zitten en naar een huis rijden. Al snel wordt duidelijk dat daar iets geks aan de hand is: "Het huis is een beetje vies en raar, er gaan lampjes uit, er lijken bovennatuurlijke dingen plaats te vinden. Je denkt steeds: er is iets aan de hand."

De zusjes, September en July, hebben een ongezonde en dwingende band, waarbij de dominante oudere zus, September, de jongere zus, July, aanzet bepaalde dingen te doen.

In het boek zit een enorme spanningsboog en er hangt constant iets duisters boven, vertelt Lidewijde. "Het boek gaat over hoe ouders met kinderen omgaan, maar ook wat de keerzijde van bewondering is en hoe je je daarvan los kan maken."

De tunnel - A.B. Abraham Yehoshua

Yehoshua is de grootste nog levende naoorlogse schrijver, vertelt Jeroen Vullings. Het verhaal van De tunnel begint met een gepensioneerde ingenieur, die zich in de behandelruimte van een neuroloog bevindt. Die neuroloog vertelt hem dat hij beginnend dement is. Jeroen verklapt verder niks, behalve: "Aan het eind wint de ontroering."

"Yehoshua schrijft vaak over de gewone mens, over gevoelens en emoties." Het dementeren wordt op een speelse manier gebracht. Zo vergeet hij bepaalde dingen, zoals zijn kleinkind. Ook heeft hij het nummer van zijn auto op zijn arm getatoeëerd.

"Het mooie is eigenlijk dat op alle mogelijke manieren er metaforen spelen, die vaak getuigen van donkere humor."

Naast deze twee boeken bespreken Jeroen en Lidewijde nog twee andere boeken: De eenzaamheid in het leven van Lydia Erneman, van Rune Christiansen, en Koningin Elizabeth II, de biografie, van Sally Bedell Smith. Luister hier de hele aflevering.

Boekenpodcast

De NPO Radio 1 Boekenpodcast verschijnt tweewekelijks op vrijdag. Onze presentatoren bespreken in wisselende duo’s recent verschenen boeken. De podcast is hier te beluisteren of op de bekende podcastkanalen.

Ster advertentie
Ster advertentie