Cultuur & Media
VPRO

'Het leven is geen generale repetitie. Je moet er alles uithalen.'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het leven is geen generale repetitie. Je moet er alles uithalen.'

Normaal interviewt ze anderen. Nu wordt ze zélf geïnterviewd: Janine Abbring. Ze is te gast bij Nooit Meer Slapen en vertelt over haar jeugd, de dementie van haar moeder, het verschil tussen eenzaamheid en alleen zijn. Over Groningen, over haar liefde voor dieren en natuur. En natuurlijk over haar werk bij Zomergasten.

Video niet beschikbaar

Zomergasten

"Het is heel spannend om Zomergasten te presenteren", vertelt ze. "Het is heel intiem, en het voel echt als een soort vacuüm waar we dan drie uur inzitten." Toen ze begon bij het programma was ze erg zenuwachtig. "Maar toen realiseerde ik me dat de persoon tegenover mij even zenuwachtig is, of misschien zelfs nog zenuwachtiger. Het is nu een jas die steeds beter past."

Quote

We kijken voor de uitzending altijd nog even het laatste stukje journaal. Dan weten we zeker dat de apocalyps niet opeens is begonnen. En wij daar niets van weten.

Echt zelfverzekerd zal ze niet snel zijn. "Als ik op een podium moet presenteren, dan 'acteer' ik die zelfverzekerdheid." Ze geeft toe dat ze eigenlijk 'maar gewoon wat doet' als ze interviewt: "Ogen dicht, neus dicht en ik duik erin. Misschien was dat achteraf mijn kracht, dat ik geen trucje had, geen kunstje deed. Ik zou het ook niet iemand kunnen leren".

Onafhankelijke keuzes

Janine Abbring is niet bang om keuzes te maken, om knopen door te hakken en deuren achter zich dicht te trekken. "Als iets niet werkt, dan werkt het niet. Natuurlijk heb ik er soms wel verdriet van. Maar ik kan wel gewoon besluiten dat ik ergens geen energie van krijg, niet blij van word, en het daarom dus anders ga doen."

"Ik kan heel goed alleen zijn, misschien zelfs iets te goed", vertelt ze. "Dat ik niet samenwoon met mijn vriend, dat is een bewuste keuze." Ze is een einzelgänger. "Maar ik moet de eerste persoon nog tegenkomen, die zegt dat 'ie niet anders is dan de ander. Dat 'ie geen buitenstaander is."

Ze maakt haar keuzes niet om anderen mee te plezieren. Zo zei ze meer dan eens een baan op zonder een nieuwe in het vooruitzicht. Soms tot onvrede van haar omgeving. "Mijn vader is calvinistisch ingesteld, hij zei: 'Hoe kun je dat nou doen? Straks bellen ze je niet meer!' Maar ik wilde kijken wat er zou gebeuren als ik gewoon even helemaal niets zou doen."

En ja, deze houding wierp zijn vruchten af. Vanaf 28 juli is ze, voor het derde seizoen op rij, te zien als presentator van Zomergasten.

Meer kunst en cultuur?

Nooit Meer Slapen is het cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 02.00 uur hoor je diepgravende gesprekken over cultuur, literatuur, film, muziek, theater en kunst op NPO Radio 1. Terugluisteren? Dat kan uiteraard via de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie