Cultuur & Media
KRO-NCRV

WNL-baas over terugkeer publiek bij talkshows: 'Bij Op1 is het publiek niet sterk gemist'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. WNL-baas over terugkeer publiek bij talkshows: 'Bij Op1 is het publiek niet sterk gemist'

Met een nieuwe ronde versoepelingen in aantocht kan ook het medialandschap weer veranderen. De afgelopen anderhalf jaar was er geen publiek aanwezig bij talkshows. WNL-baas Bert Huisjes weet nog niet of het publiek bij Op1 terugkeert. "De kijker heeft het publiek niet sterk gemist", zegt hij in het Mediaforum van Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Volgens Bert Huisjes van Omroep WNL – dat donderdagavond de talkshow Op1 verzorgt met presentatoren Welmoed Sijtsma en Jort Kelder – is het nog maar de vraag of het publiek terugkeert na corona.

Toegevoegde waarde

"We proberen in beeld te krijgen waar het publiek van toegevoegde waarde is." Volgens Huisjes is dat heel duidelijk het geval bij een cultureel programma zoals De Wereld Draait Door dat veel optredens had. “Dan is de interactie met het publiek belangrijk voor de kwaliteit van het programma.”

Bij late night talkshows twijfelt Huisjes aan de toegevoegde waarde van mensen op de achtergrond die geen rol in het programma hebben. Trouw-journalist Stijn Fens heeft het publiek ook niet gemist. “De mensen zitten er vaak wezenloos bij. Vervullen ze een taakstraf of zo?”

Quote

Vervullen ze een taakstraf ofzo?

Trouw-journalist Stijn Fens

Huisjes zegt gekscherend dat dit best een goed idee zou zijn, omdat het voor programma’s niet altijd gemakkelijk is iedere avond weer met publiek te vullen.

Eind tv-doctrine

Het kan dus zomaar zo zijn dat er na deze coronatijd een einde komt aan deze lange traditie in de tv-geschiedenis. “Een oude doctrine van de tv is om een evenementengevoel te creëren.” Het zien van publiek zou doen kijken.

In de coronacrisis hebben televisieshows bewezen het ook goed zonder publiek te kunnen. “We dachten dat onze verkiezingsuitzending vanuit de Melkweg zonder publiek rampzalig zou worden, maar het was een van de prachtigste uitzendingen ooit gemaakt", zegt Huisjes. "Het was goed uitgelicht en de lampen konden strategisch worden geplaatst. Het zag er prachtig uit."

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie