Cultuur & Media

Verschil in waarde ontdekte Rembrandt is 'heel overdreven'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verschil in waarde ontdekte Rembrandt is 'heel overdreven'

Het onbekende schilderij dat kunsthandelaar en kunsthistoricus Jan Six kocht, blijkt een echte Rembrandt te zijn. Het kunstwerk, waar hij anderhalve ton voor betaalde, is nu miljoenen euro’s waard. Hoe kan hetzelfde schilderij ineens zoveel meer waard zijn? Is het terecht dat we zoveel belang hechten aan de naam van een kunstenaar?

De ontdekte Rembrandt, genaamd Portret van een jonge man, is 94,5 bij 73,5 centimeter groot en is volgens deskundigen rond 1634 gemaakt. Voordat Jan Six het schilderij kocht op een veiling in Londen, was het jarenlang in handen van een Britse adellijke familie. Six herkende het meteen als een Rembrandt.

Volgens Amerikaanse kunsthistoricus Gary Schwartz is het verschil in financiële waarde heel overdreven. "En het gebeurt ook andersom", zegt hij. "Als een schilderij ineens niet van een bekende kunstenaar blijkt de zijn, dan kijk je er toch met andere ogen naar. De status verandert en het schilderij verdwijnt naar de zolder of de kelder."

Met zijn boek Rembrandt: zijn leven, zijn schilderijen vestigde Schwartz in 1984 zijn naam als Rembrandtkenner. Nu was hij één van de vijftien experts die het schilderij mocht zien en erkend heeft als een échte Rembrandt.

Ster advertentie
Ster advertentie