Cultuur & Media
NOS

Topjaar voor Zwitserse horloge-industrie: 'Het is vakmanschap, geen lopendebandwerk'

  1. Nieuwschevron right
  2. Topjaar voor Zwitserse horloge-industrie: 'Het is vakmanschap, geen lopendebandwerk'

Voor de Zwitserse horloge-industrie was afgelopen jaar een topjaar. Nooit eerder was de export zo hoog. Horlogemaker Bart Grönefeld en horlogehandelaar Jasper Lijfering waren te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Superieur

"Een horloge is tijdloos", verklaart Jasper Lijfering. "Het is vakmanschap, geen lopendebandwerk. Een horloge is ook een statussymbool, wat met de opkomst van sociale media weer belangrijker wordt. En tot slot is een horloge financieel een goede investering. Het aanbod kan de vraag niet aan. Wij hebben vorig jaar horloges verkocht voor 50.000 euro die nu gaan voor 120.000 euro. En dat is tegenwoordig niet ongebruikelijk", zegt Lijfering.

"Zwitserse horloges worden superieur geacht. Zwitsers hebben een specialisatie opgebouwd in het hele precieze werk. Van oudsher toen het te koud werd om op het land te werken, gingen ze in de valleien meetinstrumenten bouwen. En tijdens de Tweede Wereldoorlog waren horloges belangrijke tools voor militairen. Zwitserland was neutraal dus ze konden zo die expertise uitbouwen."

Monnikenwerk

Bart Grönefeld maakt exclusieve horloges. Hij heeft het vak in Zwitserland geleerd en daar ook zeven jaar gewerkt. "Tijdens het begin van de coronacrisis liep het [bedrijf] heel slecht. Twee maanden lang hebben we geen bestellingen binnengehaald. Maar intussen zijn mensen ons tegengekomen en hebben ze dusdanig veel bestellingen geplaatst dat we tot 2024 bommetje vol zitten. We nemen zelfs geen nieuwe bestellingen aan", vertelt Grönefeld.

"Een gemiddeld modelletje begint vanaf 38.000 euro. Het kost maanden werk om één horloge te bouwen. Het is echt monnikenwerk. Heel veel geduld en verschillende technieken hebben we ervoor nodig. We bouwen ongeveer honderd horloges per jaar. Maar het is niet alleen de prijs voor die maand om het in elkaar te zetten. Daarvóór zijn de onderdelen ontwikkeld en gefabriceerd voor ons. En het stukje marketing komt er nog bij."

oog horloge

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie