Cultuur & Media
NOS

Primeur: Museum Boijmans Van Beuningen opent kunstdepot voor publiek

  1. Nieuwschevron right
  2. Primeur: Museum Boijmans Van Beuningen opent kunstdepot voor publiek

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam opent dit weekend het eerste publiek toegankelijke kunstdepot. Bezoekers kunnen er 152.000 kunstobjecten bewonderen die niet in het museum staan. In NOS Met het Oog op Morgen een gesprek met Cathy Jacob, hoofd presentaties bij Museum Boijmans Van Beuningen.

Video niet beschikbaar

"Het depot is een groot rond gebouw met in het midden een soort atrium tot aan het dak, zes verdiepingen hoog. Er zit ook een systeem in. We hebben de objecten geordend op basis van het type object. Sommigen vragen om een donkere ruimte of een koude ruimte. We hebben het gebouw opgedeeld in vijf compartimenten die allemaal hun eigen gesloten klimatologisch systeem hebben, die we los van elkaar kunnen regelen", legt Cathy Jacob uit in NOS Met het Oog op Morgen.

"Elk werk heeft het recht om een keer in een museum te staan. Ik heb de laatste tijd heel veel stukken gezien die ik dan voor het eerst zie. Maar zo zijn de werken die nog niet een plek in een tentoonstelling hebben gehad, ook zichtbaar voor ons en voor bezoekers."

Overweldigend

Jacob: "Het is heel overweldigend in de positieve zin. Er is zo veel te zien. Alles is zo verrassend. Ik ben ontzettend nieuwsgierig wat bezoekers ervan gaan vinden", aldus Jacob. "In een museum heb je meestal grote zaken waarvoor een aantal kunstwerken bij elkaar zijn gezocht om iets te vertellen over een kunstenaar of tijdsperiode. Hier in het depot gaat het echt om het werk zelf en hoe die bewaard en beheerd wordt."

Volgens Jacob heeft het kunstdepot ook de aandacht van internationale media getrokken. "Er is met veel interesse gekeken naar wat we hier aan doen zijn. En nu staat onze telefoon roodgloeiend. Nederlandse maar ook internationale collega's willen dit ook gaan doen. Dus ik verwacht dat het een tendens gaat worden: ook de achterkant van het museum laten zien."

Oog museumdepot

Ster advertentie
Ster advertentie