Cultuur & Media
KRO-NCRV

Suske en Wiske 75 jaar: 'Corona had Vandersteen niet laten schieten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Suske en Wiske 75 jaar: 'Corona had Vandersteen niet laten schieten'

De strips van Suske en Wiske bestaan vandaag precies 75 jaar. De feestelijkheden zijn uitgesteld tot na de coronacrisis. Striptekenaar Hanco Kolk denkt dat de geestelijke vader het coronavirus in zijn strips had verwerkt. "Vandersteen zou dit niet hebben laten schieten."

Video niet beschikbaar

Verteller

Kolk tekende zelf ook een editie genaamd De tollende toverkol. De kracht van Willy Vandersteen - die zijn eerste Suske en Wiske in 1945 begon in een Vlaamse krant - zat hem volgens Kolk niet in de tekeningen zelf. "Hij was meer een verteller dan een tekenaar."

Kolk roemt Vandersteen omdat hij zijn lezers goed kende en zijn strips heel dichtbij voelde voor mensen. Volgens Kolk was Vandersteen een fantastische verhalenverteller en "hij kon precies genoeg tekenen om de expressie en wereld neer te zetten."

Teken op de straten van Antwerpen

Koen Maas is een enorme Suske en Wiske-fan en maker van de ‘Perfecte Podcast’. Ook hij denkt dat de kracht van Vandersteen in zijn verhalen zit.

"Hij was een begenadigd verteller. Hij sprak ook graag over zijn eigen jeugd waar hij op de straten van Antwerpen de verhalen van kruistochten tekende met stoepkrijt", zegt Maas. "Als zijn stoepkrijt op was gingen buurtgenootjes nieuw krijgt voor hem halen om te weten hoe het verhaal zou aflopen."

Zijn verhalen zitten goed in elkaar en volgens Maas legde hij ook geregeld zijn oor te luisteren bij zijn publiek. "De strips verschenen in de krant. Af en toe werd er gepolst of het verhaal lekker liep of dat het nog bijgestuurd moest worden."

Suske en Wiske bestaan 75 jaar!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie