Cultuur & Media
KRO-NCRV

Talpa-directeur over Vandaag Inside: 'Weet werkelijk niet wat er vanavond op tv komt'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Talpa-directeur over Vandaag Inside: 'Weet werkelijk niet wat er vanavond op tv komt'

Vrijdagochtend wordt bij Talpa overlegd over de toekomst van het in opspraak geraakte programma Vandaag Inside. Directeur Radio en TV bij Talpa Paul Römer sluit zo aan bij dat overleg, maar zegt bij Spraakmakers dat hij 'werkelijk niet weet' of VI vanavond op tv te zien zal zijn.

Gisteren kondigde Johan Derksen zelf al aan niet meer terug te keren bij Vandaag Inside. Volgens Paul Römer komt Derksen zelf tot die conclusie. "Als Johan zijn conclusie is dat zijn manier van praten en denken niet meer in deze tijd op tv past, dan heb je dat te respecteren", aldus de directeur Radio en Televisie.

Volgens Römer is Derksen weggelopen en heeft hij gezegd ermee te stoppen. Dat deed hij eerder, maar dit keer verwacht Römer dat het menens is. “Dat kun je een paar keer zeggen, maar op een gegeven moment houdt het op.” Römer gaat er dus vanuit dat hiermee het afscheid van Derksen bij VI een feit is.

Johnny de Mol

Talpa en Römer hadden deze week meer zaken te verwerken. Dinsdagavond zat Römer naar eigen zeggen nog in de "naschok" van de mededeling van presentator Johnny de Mol. Die kondigde aan voorlopig te stoppen met zijn talkshow na weer een "nieuwe anonieme valse beschuldiging" tegen hem.

Terwijl Römer tv kijkt om te zien hoe dit nieuws besproken werd, zag hij bij 'zijn' Talpa-programma Vandaag Inside iets gebeuren wat hem "verbijsterde". "Een van onze bekendste presentatoren was live een misdrijf aan het bekennen die hij vijftig jaar geleden heeft begaan."

'Dit kan niet, ook niet in VI'

Naast dit verhaal was de tv-directeur nog meer verbijsterd over de manier waarop hier tafel op gereageerd werd. "Het verhaal van Johan is één, maar de manier waarop er geen tegenwicht aan geboden werd toen het gebeurde, daarmee zijn grote groepen in de samenleving geschoffeerd en niet serieus genomen. Dat kan in deze tijd niet, ook niet in dit programma."

Toch verbindt de Talpa-directeur hier niet direct conclusies aan door Vandaag Inside van de buis te halen. "Ik wilde eerst analyseren wat er aan de hand was", zegt Römer die vooral zorgvuldigheid zegt te betrachten. Volgens hem is het niet goed om mensen direct te 'cancelen', maar moet je met ze in gesprek gaan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Dit liep anders'

Derksen wilde zijn verhaal nuanceren en Römer en Talpa gaven de heren de kans om dit op hun eigen platform om te lossen. "Dat liep niet zoals je zou hopen dat dat liep", zegt hij over de uitzending van woensdagavond.

Na weer een gesprek kwamen de heren volgens Römer zelf tot de conclusie dat het anders moest. Ze wilden "erkennen en herkennen" dat de manier waarop er door hen over gesproken werd, niet goed is. Volgens Römer zijn Talpa en VI overeengekomen dat er verontschuldigingen zouden komen in de uitzending van donderdagavond.

Waar veel televisiekijkers geen echte excuses zagen van Derksen en zijn collega's, zag Römer wel een Johan die het boetekleed aantrok en zijn vertrek aankondigde. "Ik denk dat we daar een Johan Derksen zagen die voor zijn doen deemoedig was." Wat er na vandaag met het programma gebeurt, wil Römer nog niet zeggen.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie