Cultuur & Media
NOS

Rouwdoula zorgt voor mentale hulp en begeleiding voor en na de dood

foto: Uitgeverij Waterfoto: Uitgeverij Water
  1. Nieuwschevron right
  2. Rouwdoula zorgt voor mentale hulp en begeleiding voor en na de dood

Voor een begrafenis heb je een begrafenisondernemer, en voor zieken is er een medische behandeling. Maar mentale hulp voor mensen die gaan sterven en hun familie, dat is er nog niet en dat moet anders, vindt Patty Duijn. Als 'rouwdoula' begeleidt en coacht ze mensen zodra ze horen dat de dood nadert. Ze vertelde over haar werk in Met Het Oog Op Morgen.

Duijn kwam op de term omdat ze niet wist hoe ze al haar werkzaamheden moest samenvatten in één woord. "Ik deed gezinscounseling, ik deed mediation, uitvaartbegeleiding, rouwbegeleiding. Als iemand dan aan je vraagt: 'wat doe je?', dat is bijna niet uit te leggen."

Als rouwdoula wil ze vooral laten zien hoe mensen natuurlijk met de dood om kunnen gaan. "Dat is de dood omarmen. Het benoemen en het letterlijk zien van de pijn die het mag hebben, maar ook de momenten van plezier die er ook naast kunnen staan. We kunnen niet alleen maar pijn hebben."

Levenslust en zingeving

Ze heeft vooral werk bij gezinnen waar iemand terminaal is en jonge gezinnen die met een overlijden te maken hebben. "Niet alleen om het proces te begeleiden, maar ook voor het traject daarna. Hoe pak je weer je levenslust op? Hoe geef je weer zingeving aan je leven?"

Over haar werk schreef Duijn een boek, genaamd Rouwdoula.

Rouwdoula Patty vertelt over haar werk

Ster advertentie
Ster advertentie