Cultuur & Media
NOS

Festival Classique: liggend luisteren naar klassieke muziek op het strand

foto: Eigendomfoto: Eigendom
  1. Nieuwschevron right
  2. Festival Classique: liggend luisteren naar klassieke muziek op het strand

Donderdag begint Festival Classique, een evenement waar verschillende kunstvormen samenkomen en waar je zelfs liggend op het strand van klassieke muziek kunt genieten. Een hoogtepunt is het ligconcert 'The Best of Einaudi' door pianist Jeroen van Veen.

Video niet beschikbaar

Pianist Jeroen van Veen ging tijdens een eerder ligconcert op de grond liggen en merkte een duidelijk verschil. "Liggend hoor je de muziek beter, omdat je niet afgeleid wordt door het visuele. Ogen dicht helpt om de muziek beter te laten klinken," vertelt hij. De Jong voegt eraan toe dat hij in een concertzaal vaak afgeleid is. "Als kind, toen mijn moeder piano speelde, ging ik onder de vleugel liggen. Toen klonk het heel anders. Ik was acht."

Praktische tips voor bezoekers

Mensen die donderdag naar het strand gaan voor het festival, wordt aangeraden zich goed aan te kleden. "Thermokleding, een matje of een slaapzak zijn aan te raden," zegt de pianist. "Het is een ervaring om buiten in het zand naar muziek te luisteren. Het is een beleving."

Tijdens het ligconcert kunnen bezoekers in totale ontspanning genieten. "Het is een soort reis, je leven komt voorbij, de muziek geeft je veel ruimte," zegt De Jong. "Aan de ene kant komen er mooie dingen voorbij en aan de andere kant denk je aan wat we morgen gaan eten."

Kwaliteit en Vernieuwing Sinds 2006

Festival Classique zet zich sinds 2006 in om te laten zien dat klassieke muziek een verrijking is voor iedereen. "We denken buiten de gebaande paden en verwachtingspatronen van klassieke muziek, zonder aan de kwaliteit van de muziek af te doen," zegt de organisatie. "Daarom zijn onze concertprogramma's en -locaties vaak anders dan anders en met oog voor detail. We bieden niet alleen een concert, maar een totaalbeleving."

Met een brede waaier aan gratis en betaalde voorstellingen, concerten en activiteiten, bereikt Festival Classique alle leeftijdscategorieën. "In de buitenlucht, midden op het strand, verrassen we het publiek en dagen we hen uit de muziek op een andere manier te beleven," aldus de organisatie. Het festival biedt een podium aan professionele musici, muziekstudenten en amateurs uit de regio Den Haag, wat inspirerende verbindingen creëert.

Ligconcert

De Brusseprijs in NOS Met het Oog op Morgen

In aanloop naar de Brusseprijs-uitreiking zijn vanaf 11 mei iedere zaterdagavond de auteurs van de vijf genomineerde boeken te gast in NOS Met het Oog op Morgen. Op 15 juni zendt NOS Met Oog op Morgen de uitreiking live uit.

Ster advertentie
Ster advertentie