Cultuur & Media
BNNVARA

Nieuwe generatie blaast een frisse wind door klassieke muziek

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe generatie blaast een frisse wind door klassieke muziek

Klassieke muziek is hot. En niet alleen in de huizen van grootouders maar ook bij studenten, op de achtergrond in koffiebarretjes en zelfs op grote festivals. Gelukkig staat er een nieuwe generatie klassieke muzikanten klaar die een frisse wind door het genre blaast. Maar wie zijn deze nieuwe namen? In de podcast Keihard Klassiek introduceert radio-dj Jan van Poppel elke week een nieuwe klassieke muzikant, vertelt hij in De Nieuws BV.

Volgens Van Poppel zijn we een beetje bang om nieuwe namen in de klassieke muziek te ontdekken. "Het voelt vertrouwd als je in Het Concertgebouw een symfonie van Beethoven hoort, want dat doen we al decennia lang." Maar volgens de radio-dj zijn er zoveel nieuwe muzikanten die muziek produceren, waar we nog nauwelijks naar luisteren. "En dat komt omdat we ze niet weten te vinden of omdat we niet durven te luisteren."

Nieuwe muzikanten

De nieuwe geneartie spreekt Van Poppel in zijn podcast Keihard Klassiek. En een van die nieuwe klassieke musici is de Rotterdamse pianist Reginald Somai. Nadat Somai lang zijn droom als profvoetballer heeft kunnen leven, maakte hij na zijn stoppen een lastige periode mee. "Ik had het moeilijk de weg in het leven te vinden omdat ik in een voetbalbubbel zat, ik kende mezelf niet echt."

In die tijd is Somai zichzelf gaan herontdekken en kwam hij in aanraking met zijn inspiratiebron, de Italiaanse pianist Ludovico Einaudi, die de muziek van de film Intouchables componeerde. "De film raakte mij diep, vooral de muziek." Somai besloot dat hij dit ook wilde doen en kocht van de ene op de andere dag een keyboard. Via YouTube-tutorials leerde hij zichzelf piano spelen.

Zacht en rond

Wat Somai zo goed maakt is de manier waarop hij de piano aanraakt, aldus Van Poppel. "En dat klinkt misschien raar, bijna seksueel, maar zo bedoel ik het niet. Als hij zijn vingers op de toesten legt, klinkt het zacht en rond en heel veel pianisten hebben dat niet." Hoe Somai zijn melancholie weet om te zetten in de muziek, raakt andere mensen. "Ik voel het in ieder geval wel en dat maakt hem zo'n goede pianist", aldus de radio-dj.

Lowlands?

De muziek van Somai is voor iedereen, zegt Van Poppel. "Het is muziek voor jongeren om op te studeren, maar ook voor mensen die in de tuin zitten of voor mensen op een festival die ontzettend brak zijn van de avond ervoor."

Inmiddels is klassieke muziek ook niet meer weg te denken op grote festivals als Lowlands en Down The Rabbit Hole. En waneer we Somai daar gaan zien? Volgens Van Poppel al wel komende zomer, als er iets uitvalt.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie