Cultuur & Media
KRO-NCRV

Welk effect heeft klassieke muziek op je gemoedstoestand?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Welk effect heeft klassieke muziek op je gemoedstoestand?

Veel mensen zetten hun koptelefoon op of doen hun oortjes in wanneer ze bijvoorbeeld aan het werk gaan, moeten studeren of een stukje gaan hardlopen. Maar hoe kalmerend werkt muziek eigenlijk? En in het bijzonder klassieke muziek? Radio-dj Jet Berkhout dompelt zich erin onder voor Kalmte met Klassiek op Radio 4. "Muziek kan je even laten ontsnappen, zelfs tijdens werk", vertelt Berkhout bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

"Vaak zijn er te weinig uren voor te veel activiteiten", vindt Berkhout. Maar met klassieke muziek aan op de achtergrond komt de radio-dj "altijd" tot rust. Als Berkhout het druk heeft, zet ze een cd op, doet even haar ogen dicht en voelt dan ontspanning.

Gedachteloos

"Mijn hartslag daalt en mijn hoofd wordt leeg van alle gedachten. Dat ervaren veel mensen met klassieke muziek", zegt Berkhout. Toch kan ze luisteren "soms" als werk ervaren. "Soms luister ik heel doelmatig naar cd's, denkend aan of het een goede opname of bezetting is", zegt de radio-dj.

Relax, take it easy

Over het algemeen heeft klassieke muziek een "meditatief effect" op Berkhout. En dat gevoel wil ze overbrengen tijdens Kalmte met Klassiek. "Veel kalmte, relaxte muziek en af en toe teksten over de natuur of experts die praten over concentratievermogen en hartslagverlaging", legt Berkhout uit. Kalmte met Klassiek is elke werkdag te horen van 9 tot 12 op Radio 4.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie