Imam Salam niet bij Op1 vanwege eisen: hoe ver ga je voor een gast?
- Nieuws
- Imam Salam niet bij Op1 vanwege eisen: hoe ver ga je voor een gast?
Uiteindelijk zat imam Suhayb Salam gisteravond niet aan tafel bij Op1, vanwege de eisen die hij stelde aan zijn komst. Dat ging met name om de inhoud, want eerdere eisen zoals geen alcohol op tafel waren ingewilligd. Hoe ver moet een redactie gaan om een gast aan tafel te krijgen?
Voor de media is deze situatie interessant omdat het om de islam en alcohol gaat, denkt journalist Hasna el Maroudi. Maar binnen de talkshowwereld is het niet raar dat eisen worden gesteld door een gast. "Het is een schimmig gebied van wanneer iemand wel of niet komt."
In dit geval was een van de eisen dat Salam tijdens het gesprek geen alcohol op tafel wilde. Omroepdirecteur Bert Huisjes liet aan Spraakmakers weten dat hij dit voorgelegd had aan de andere gasten. El Maroudi: "Ik vind het zwak als eindredacteur dat je aan andere gasten gaat vragen wat je gaat doen." Volgens haar moet te allen tijde de redactie met de eindredacteur bepalen wat er gebeurt.
'Niet zo heel gek'
Filmregisseur Martin Koolhoven vindt de hele situatie 'niet zo heel gek', omdat het wel vaker gebeurt. Hij zou wel benoemen dat de gast een eis heeft, in dit geval ook dat Salam de vrouwen in de studio geen hand wilde geven. Maar afhankelijk van wie de andere gast is en hoe graag je die wilt, kan hij zich wel voorstellen dat je de reactie van de ander vooraf polst om daarop af te stemmen.
Het lastige in deze situatie is dat het om alcohol gaat. Geen 'diepe knieval' om dat van tafel te halen volgens Koolhoven. Hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman trekt het verder door het om te draaien. "Waarom staat er überhaupt alcohol op tafel bij een talkshow. Is dat ook niet nadelig voor de gasten die misschien onder de spanning een paar biertjes wegtikken en loslippiger worden."
'Wanneer discriminatie?'
Wat Hoekman zelf zou doen met de eis om vrouwen geen hand te geven, weet hij niet. "Ergens kun je zeggen, in Nederland spreken we af we geven elkaar een hand. Nu gaat het over 'ik geef vrouwen geen hand'. Wanneer is het een verzoek en wanneer is het een uiting van discriminatie."
Uiteindelijk stelde Salam ook eisen over de samenstelling van de tafel, dan wel de inhoud. Daarop ging het interview niet door.