Cultuur & Media
NOS

De gevolgen van GPS-tracking van je kind via smartwatches en apps

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. De gevolgen van GPS-tracking van je kind via smartwatches en apps

Het is een groeiend fenomeen onder ouders: je kind tracken via smartwatches of apps. Uit navraag van Het Jeugdjournaal blijkt dat docenten het steeds vaker tegenkomen bij hun leerlingen en ook de verkoop van de horloges is flink gestegen. Mediapedagoog Freek Zwanenberg van Bureau Jeugd en Media zegt dat risico's voor de ontwikkeling van het kind op de loer liggen.

Video niet beschikbaar

Zwanenberg erkent dat het handig kan zijn om te weten waar je kinderen zijn, maar deze vorm van overbescherming heeft gevolgen voor de ontwikkeling van het kind. "Je ontneemt de mogelijkheid van kinderen om zelfstandig en zelfredzaam te worden."

Helikopterouders

Bij het Bureau Jeugd en Media merken ze dat GPS-tracking van je kind het nieuwe normaal is geworden, zowel voor de ouder als voor het kind. "Wij spreken al jaren met ouders die er gewend aan zijn geraakt. Voor de huidige generatie kinderen en jongeren geldt dat ook." De GPS-tracking neemt zorgen bij ouders weg over waar hun kroost zich bevindt. "Het risico is dat je als ouder je kind gaat overbeschermen in de fysieke wereld, terwijl die buitenwereld juist veiliger is geworden. Ouders worden hiermee letterlijk helikopterouders", aldus Zwanenberg. Vooral de One2track-horloges zijn populair, dat is een horloge die het kind draagt en ouders kunnen dan via een app de locatie bekijken. In sommige klaslokalen zijn de GPS-horloges, net als mobiele telefoons, verboden.

In geval van nood

Zwanenberg maakt zich zorgen over het mentale welzijn van kinderen. "Je wil dat ze weerbaar en zelfstandig worden, maar door deze overbescherming ontneem je de kans daarop. Het gaat erom dan kinderen juist veel meer risicovol moeten spelen, zonder toezicht en zonder het gevoel te hebben dat de volwassenen precies weten waar ze zijn." Om weerbaar te worden is die vrijheid nodig. Zwanenberg stelt daarom voor dat ouders er een gewoonte van maken om er alleen in geval van nood naar te kijken, in plaats van de locatie de hele tijd bij te houden. "En je moet je kind actief het vertrouwen geven en de ruimte geven om zelf dingen te gaan ondernemen." Op die manier oefen je zelfstandigheidsvaardigheden met het kind, en dat is belangrijk voor de autonomie.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie