Cultuur & Media
BNNVARA

Aafke Romeijn over leven met depressie: 'Mijn moeder zei dat ik grappiger was als ik depressief was'

foto: Bianca Toepsfoto: Bianca Toeps
  1. Nieuwschevron right
  2. Aafke Romeijn over leven met depressie: 'Mijn moeder zei dat ik grappiger was als ik depressief was'

Leven met een chronische depressie: voor schrijver, muzikant en journalist Aafke Romeijn is het de dagelijkse realiteit. In haar boek Ga gewoon wat leuks doen deelt zij haar genadeloos eerlijke verhaal, over zowel de goede als slechte dagen. "Mijn moeder zei wel eens: Hoe depressiever je bent, hoe grappiger je bent", zegt ze in De Nieuws BV.

Volgens cijfers van het Trimbos-instituut krijgt ongeveer een op de vijf mensen te maken met depressie in zijn of haar leven. Romeijn maakt zich zorgen om hoe weinig en onderzoek en geld er naar de geestelijke gezondheidszorg gaat ten opzichte van bijvoorbeeld onderzoeken naar kanker.

Kritiek GGZ

De schrijfster is in haar boek ook kritisch over het systeem van de GGZ. "We weten inmiddels dat er enorme wachtrijen zijn in de GGZ en dat de geestelijke gezondheidszorg slecht bereikbaar is." Volgens Romeijn komt dat omdat het een commerciële aangelegenheid zou moeten zijn. "Mensen in de psychiatrie leveren weinig geld op, want ze genezen niet." Ook is het moeilijk meetbaar wat precies de efficiëntie van een behandelmethode is en wanneer iemand uitbehandeld is. "Het is een hele moeilijk groep om geld aan te verdienen."

Fysieke belevenis en ironie

Omdat depressie moeilijk meetbaar is en symptomen voor iedereen anders zijn, beleven mensen de ziekte verschillend. Romeijn omschrijft in haar boek dat het voor haar een fysieke belevenis is: "Ik voel heel veel angst die ik op geen enkel moment kan verlichten. Alleen wanneer ik slaap of kalmeringspillen slik."

Romeijn legt uit dat haar depressie zich in een golfbeweging aandoet. "95% van de tijd gaat het prima met me, maar 5% van de tijd niet." Die 5% kan een week, een paar maanden of een heel jaar beslaan. Ook binnen de 5% fluctueert het tussen goede en slechte dagen.

Naast de fysieke belevenis merkt Romeijn ook een mentale verandering als ze slechte periodes heeft. Zo zei haar moeder eens dat ze grappiger was als ze depressief was. "Ik maak hele donkere, harde grappen als ik me niet goed voel, best ironisch."

Zelfmoord

Aan depressie wordt ook vaak zelfmoord verbonden. Voor Romeijn waren deze gedachten ook niet onbekend. De schrijfster vertelt dat ze het, praktisch gezien, een bereikbare oplossing zag, maar laat de gedachtes niet de overhand nemen. "Ik heb altijd nog een stemmetje in mijn achterhoofd dat zegt: Je weet rationeel gezien dat het de vorige keer ook goed is gekomen." Ook de verantwoordelijkheid die Romeijn voor haar gezin voelt houdt haar overeind.

Denk jij aan zelfdoding? Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-113 of chat op 113.nl.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie