Cultuur & Media
NTR

Jeangu Macrooy speelt Jezus in 'Jesus Christ Superstar': 'Een droom die uitkomt'

foto: Rinse Fokkema
  1. Nieuwschevron right
  2. Jeangu Macrooy speelt Jezus in 'Jesus Christ Superstar': 'Een droom die uitkomt'

Singer-songwriter Jeangu Macrooy speelt momenteel de rol van Jezus in de Engelstalige rockmusical Jesus Christ Superstar. De musical gaat over de laatste week van het leven van Jezus. "Ik ben ontzettend dankbaar dat ik onderdeel ben van zo’n mooie productie", vertelt Macrooy in Kunststof.

Jeangu Macrooy, singer-songwriter - Kunststof

Carrièreswitch?

Jesus Christ Superstar is de eerste grote acteerklus van Jeangu Macrooy. De welbekende rockmusical is oorspronkelijk geschreven door Tim Rice en heeft muziek van Andrew Lloyd Webber. Theatermaker Ivo van Hove brengt een moderne versie naar de Nederlandse theaters. Macrooy: "Toen Ivo me vroeg om auditie te doen, voelde het meteen goed. Het is een droom die uitkomt."

Macrooy is vooral bekend als singer-songwriter en had voor deze musical weinig acteerervaring. "Het spel vond ik vooraf spannend", biecht Macrooy op. Toch verdween de spanning snel: "Ik voelde me vanaf de eerste repetitiedag veilig om dingen uit te proberen. Zowel de mensen vóór als achter de schermen hebben het fijn met elkaar. Dat zijn de ingrediënten die je nodig hebt om iets moois te maken. De regie van Ivo was ook heel goed, hij heeft de acteur in mij naar boven gehaald."

Childhood memories

Spelen in de musical bracht jeugdherinneringen bij Macrooy naar boven. "Het moment dat ik met mijn moeder in de woonkamer de filmversie van Jesus Christ Superstar keek, is een van mijn eerste childhood memories. Ik kan me nog specifiek herinneren dat ik aan mijn moeder tijdens het slotlied van de film vroeg waar Judas over zong. Toen ze het me vertelde, dacht ik direct: interesting."

Of Macrooy zelf religieus is? "Ik ben wel rooms-katholiek opgevoed. Ik ging naar een rooms-katholieke basisschool en middelbare school. Sinds mijn 17e weet ik dat ik queer ben. Op een gegeven moment ging ik naar de kerk en toen vertelde de paus dat queer mensen niet door de kerk omarmd werden. Dit klopte voor mij niet en paste niet bij de boodschap 'heb uw naasten lief'. Toen realiseerde ik me dat ik misschien geen religie of kerk nodig heb om een goed mens te zijn."

Een rooskleurige toekomst

Ondertussen werkt Macrooy hard aan een nieuw album. "Voordat de repetities startten, ben ik de studio ingedoken. Ik wil heel graag muziek blijven uitbrengen, dat is mijn grootste passie", vertelt de singer-songwriter. Het fundament van zijn nieuwe album ligt er. Waar het over zal gaan? "Ik heb de kern van mijn nieuwe album teruggebracht naar de essentie van wie ik ben: een jongen met een gitaar", aldus Macrooy.

Toch scheelde het niet veel of we hadden Macrooy gekend als beeldend kunstenaar. "Mijn eerste passies waren tekenen en schilderen. Mijn hele jeugd, zeker tot mijn 20e, was ik daar volop mee bezig." Een carrière als beeldend kunstenaar sluit Macrooy niet uit: "Ik ben nu in een fase waarin ik meer ruimte wil maken voor deze kant van mijn expressie." Macrooy huurt daarom tegenwoordig een atelier om zijn expressie via de beeldende kunst verder te ontdekken. Zijn ultieme droom? "Ik hoop me zodanig in kunst te ontwikkelen dat ik ook hiermee naar buiten kan treden en een eigen expositie kan hebben."

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie