Cultuur & Media
VPRO

Regisseur Ivo van Hove brengt drie tragedies van Shakespeare in een non-stop tv-show

foto: Jan Versweyveld
  1. Nieuwschevron right
  2. Regisseur Ivo van Hove brengt drie tragedies van Shakespeare in een non-stop tv-show

Theater- en operaregisseur Ivo van Hove vertelt in Nooit Meer Slapen over het tv-theaterprogramma Romeinse tragedies dat hij maakte met Internationaal Theater Amsterdam (ITA) en de VPRO. De serie brengt drie politieke tragedies van Shakespeare in de setting van een non-stop uitgezonden liveshow waarin politici met elkaar in de clinch gaan. Van Hove: "Het publiek kan veel meer aan dan we vaak denken."

Meteen luisteren: Ivo van Hove in Nooit Meer Slapen - Nooit meer slapen

Tragiek in de achterkamertjes

Over de voorstelling vertelt de regisseur: "De achterkamertjes zijn heel interessant. Het uitgangspunt was om iets te maken over politieke mechanismes, om te zien waar politici hun fatale fouten maken." Het verhaal draait vervolgens niet om de uitkomst van het politieke gevecht, maar vooral om hoe het politieke spel zich ontvouwt.

Quote

Shakespeare geeft ons personages die zo extreem zijn, maar ook altijd menselijk blijven

Ivo van Hove

"Shakespeare laat mensen zien die je gelooft en waarop je volledig vertrouwt, maar die toch fatale fouten maken en in hun eigen zwaard vallen. Dat maakt de politiek menselijk; je ziet dat mensen gedreven worden door grote idealen, en die verlaten of juist niet." De urgentie is volgens Van Hove om de menselijkheid achter de politiek naar voren te brengen: "Het stuk zit vol met verschillende manieren van leiderschap; ik wilde dat mensen daarnaar zouden kijken." Hij noemt bijvoorbeeld de moord op Julius Caesar door Brutus, die dat doet met de beste intenties voor het land: "Hoe kan je iemand vermoorden om het land beter te maken? Shakespeare geeft ons personages die zo extreem zijn, maar ook altijd menselijk blijven."

TV-theater

Het Romeinse drama ontspint zich in een zes uur durende non-stop liveshow, opgeknipt in afleveringen van een half uur. Dat levert een mengvorm op tussen theater en tv: "Het is niet alleen tv en niet alleen theater. Ik noem het tv-theater. Het is werkelijk een huwelijk geworden", legt Van Hove uit. "De eerste dag zag ik de cameramensen hun best doen om elkaar uit beeld te houden, maar die wilde ik juist gefilmd hebben. De camera’s zijn onderdeel van het toneelbeeld. We krijgen tegenwoordig ook alles te zien op televisie. De oorlog in het Capitool in Washington; we zitten er middenin. Dat spektakel moest juist centraal staan."

De twaalf afleveringen van Romeinse tragedies zijn vanaf zondag 30 mei dagelijks te zien bij de VPRO op NPO 2.

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie