Thekla Reuten: 'Ik wil verhalen vertellen die voeden'
- Nieuws
- Thekla Reuten: 'Ik wil verhalen vertellen die voeden'
Actrice Thekla Reuten is vanaf vandaag te zien in de speelfilm Vlam. Een verhaal over complexe familiebanden, vriendschap en loslaten. Reuten speelde eerder in nationale en internationale producties zoals De Tweeling, The American en Narcosis. Ze staat bekend om haar sterke, gelaagde rollen en haar maatschappelijke betrokkenheid. In haar werk zoekt ze steeds vaker naar betekenisvolle verhalen met een educatieve waarde, vertelt ze in Kunststof.
Thekla Reuten, actrice - Kunststof
Speelfilm Vlam
Thekla Reuten focust zich graag op projecten die, zoals zij dat noemt, aan "nutritional storytelling" doen. "Er worden veel films geproduceerd met een megabudget waarvan ik me afvraag of die echt gemaakt moeten worden", legt ze uit. "Ik wil een verhaal vertellen dat iemand kan laten groeien en echt 'voedt'. Dat vind ik belangrijk in ons vak." De nieuwe film Vlam is daar een perfect voorbeeld van.
In Vlam speelt Reuten een moeder (Selma) die een uiterst complexe en onveilige relatie met haar dochter heeft. "Ze haalt haar dochter soms zó hard onderuit. Ik heb veel gelezen over het narcistische spectrum, waar zij op zit. Het was grillig." Dat Selma’s karakter zo ver van haar afstaat, was juist wat Reuten aantrok. "Ik moest goed kijken waar de emoties bij zo'n persoon vandaan komen, zodat ik de rol het best kon vertolken."
Het verhaal, waarin dans een belangrijke rol speelt, wist haar meteen te raken. "Als ik een script krijg, wil ik dat in één keer helemaal doorlezen, zonder gestoord te worden. Dan weet ik vaak al wel of ik erin wil spelen of niet."
Verstoorde ouder-kindrelatie
Niet alleen haar fascinatie voor het script, maar ook de maatschappelijke relevantie trok Reuten aan. "Kinderen zijn geneigd om zichzelf de schuld te geven van disharmonie thuis", vertelt ze. "Ik hoop dat kinderen misschien door deze film het gedrag van hun ouders doorzien en kunnen inzien dat het niet aan hen ligt." De film laat op indringende wijze zien hoe destructief een verstoorde ouder-kindrelatie kan zijn en hoe verwarrend het is als liefde en manipulatie door elkaar lopen.
"Ik heb voorheen weleens films afgewezen, omdat ik vond dat ze niet educatief genoeg waren, maar dat ze bijvoorbeeld te gewelddadig waren zonder reden", zegt Reuten. Hierin komt ook weer haar focus op nutritional storytelling naar voren. "Film heeft een verantwoordelijkheid, media moet ons laten groeien."