Cultuur & Media
NTR

Martijn Koning: 'Ik ben de Guus Meeuwis van het cabaret'

foto: Martijn Koning
  1. Nieuwschevron right
  2. Martijn Koning: 'Ik ben de Guus Meeuwis van het cabaret'

Scherpe oneliners en een hoge grapdichtheid is het handelsmerk van Martijn Koning. Maar hij kijkt nooit zijn eigen show terug en luisteren naar zichzelf is ook al geen hobby van hem. In Kunststof vertelt de cabaretier over zijn nieuwste voorstelling Overkill, waarin hij zingt en gitaar speelt én dat live met publiek aan het oefenen is.

Martijn Koning, cabaretier en stand-upcomedian - Kunststof

Ander soort show

Zijn zevende solo show is een ander soort show dan we gewend zijn van Martijn Koning. Hij heeft de politieke satire achter zich gelaten en gitaar spelen is nu de leidraad. Vanaf de eerst try-out is hij liedjes gaan spelen, terwijl hij net vers met gitaarles was begonnen. Koning: "Dat is mijn nieuwe ding geworden. Ik begin daar aan en dan ga ik door tot ik het kan. Gitaar spelen en zingen, meteen met publiek erbij, dat is het moeilijkste dat er is. Kwetsbaarder dan dat bestaat niet."

"Het is ook zo’n leuke vorm van comedy maken", vervolgt hij. "En ik kan daar natuurlijk de actualiteit in betrekken – dat is de show geworden. Improvisatie is iets dat blijft. Ik hou van echte interactie en echte improvisatie, met dingen aan de haal gaan. Marc-Marie Huijbregts heeft weleens gezegd dat je je publiek het beste kan vragen waar je écht geïnteresseerd in bent. Dan geven mensen heel leuke antwoorden. Ik probeer dat zo te doen, dat ze zich niet in het nauw gedreven voelen. Dan vertellen mensen dingen die nog leuker zijn dan de grappen die je erover maakt."

Gezin als voedingsbodem

Het gezin waar hij uit komt, met vier broers, is ook een voedingsbodem geweest. "Bij ons was het altijd: grappen maken over elkaar, vliegen afvangen. Elkaar pakken op de grootste zwakte. Dat doe ik nog steeds, en dan ga ik voor de snelle grap. Maar het is ook iets waardoor mensen een schurfthekel aan je kunnen krijgen."

"Types die zichzelf heel belangrijk maken, zijn een soort target voor me. Ik kan daar niks aan doen. Dat kan soms vervelend worden. Maar ik ben nooit van plan iemand kapot te maken, ik heb het alleen niet altijd door als iemand beledigd is. Die emotie bij een ander mis ik wel eens."

Guus Meeuwis

Het gitaar spelen werkt op meerdere manieren goed voor hem, besluit Koning. "Ik kreeg mijn zin om te spelen weer terug. Ik word er rustig van en heb meer overzicht. Want in het leven knal ik overal overheen, ook over gevoelens van mensen. Ik heb toevallig wel een goede stem. Wat dat betreft ben ik de Guus Meeuwis van het cabaret."

Gerelateerde podcast

Kunststof

Kunststof

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie