Cultuur & Media
BNNVARA

Creativiteit en genialiteit komen samen in het werk van Astrid Roemer: 'Zij verdient een standbeeld'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Creativiteit en genialiteit komen samen in het werk van Astrid Roemer: 'Zij verdient een standbeeld'

Wie verdient er nou echt een standbeeld? Over die vraag hoefde lifestyle-journalist en mode-activist Janice Deul niet lang na te denken, volgens haar verdient schrijfster Astrid Roemer absoluut een standbeeld. In De Nieuws BV vertelt ze waarom.

Astrid Roemer heeft in 2016 als eerste Afro-Nederlandse vrouw één van de belangrijkste literaire prijzen in Nederland gewonnen, de P.C. Hooft-prijs. De, uit Suriname afkomstige, schrijfster heeft verschillende romans, dichtbundels, novelles en toneelstukken geschreven. Roemer kreeg de prijs in 2016 voor haar hele oeuvre. Volgens lifestyle-journalist en mode-activist Janice Deul is Astrid Roemer een authentiek persoon en daarnaast een uitermate goede schrijfster.

Quote

Haar werk levert nog wel eens rode oortjes op als je het leest

Janice Deul

"Astrid Roemer is iemand die ik enorm waardeer als persoon, maar met name vanwege haar literaire kwaliteiten. Het toffe aan haar werk is dat ze van meet af aan thema's heeft aangekaart die hedendaags nog steeds spelen. De thema's die in haar boeken voor komen zijn verscheurdheid, verbondenheid en identiteit. Het zijn hele universele thema's waar we het vandaag de dag nog steeds over hebben en waar we volgens mij nooit over uitgepraat zullen raken", aldus Deul.

"Haar mooiste werk vind ik Gebroken Wit. Wat ik zo mooi aan dit werk vind is dat zij ons laat zien dat je als vrouw, of eigenlijk als moeder, ook nog altijd een mens en een seksueel wezen bent. Seksualiteit is een groot thema in haar werk. Dat levert nog wel eens rode oortjes op als je het leest", zegt Deul.

Ondergewaardeerd

Haar werk wordt helaas nog wel eens ondergewaardeerd. Toen Roemer in 2016 de P.C. Hooft-prijs won is hier nogal wat kritiek op geweest. "Het is dan toch zo dat vrouwen van kleur of mensen van kleur in het algemeen niet de merites krijgen die ze verdienen. Er is bijvoorbeeld veel kritiek op haar stijl. Zij heeft bijvoorbeeld maling aan leestekens, die vindt Roemer overgewaardeerd."

"Soms zijn er hele lange zinnen waar geen komma's in staan of ze plaats komma's op hele rare onverwachte plekken. Bij anderen wordt dit gewaardeerd, maar bij haar wordt gezegd: zij kent de spellingsregels niet. Maar het is een vorm van creativiteit en genialiteit in haar geval", vertelt Deul.

Het standbeeld van Astrid Roemer moet volgens Janice Deul op een drukbezochte plek komen te staan zodat veel mensen het kunnen zien. Als ze één plek moet kiezen dan kiest ze voor de Dam in Amsterdam. "Wat mij betreft plaatsen we er direct een stuk of tien op verschillende plaatsen in het land en dan ook gelijk één in overzeese gebiedsdelen."

Astrid Roemer verdient een standbeeld

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie