Cultuur & Media
KRO-NCRV

De lievelingstrui als ultiem duurzame kledingstuk

foto: Mukuko studio
  1. Nieuwschevron right
  2. De lievelingstrui als ultiem duurzame kledingstuk

In tijden van fast fashion is mode een wegwerpproduct geworden. Waarom hechten we ons niet meer aan onze kleding? Dat vroeg Nynke van Spiegel zich af. Een gesprek over fast én slow fashion bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Lievelingstrui

Een trui waar je graag in loopt, lang meedoet en misschien zelfs laat repareren als deze kapot is. Een lievelingstrui is bij uitstek een duurzaam kledingstuk. Journalist Nynke van Spiegel bedacht samen met twee anderen de expositie ‘Mijn Lievelingstrui’ waar mensen met hun lievelingstrui poseren en waar ze willen laten zien hoe kleding gemaakt wordt en wat er gebeurt met al die kleding die we weggooien.

Fast fashion

De mode-industrie bestaat nog steeds voor een groot deel uit fast fashion en dat heeft een enorme impact op mens en milieu. Slechte arbeidsomstandigheden in de fabrieken, giftige stoffen en chemicaliën bij de productie en jaarlijks belanden tonnen aan weggegooide kledingstukken in rivieren of moerassen overal ter wereld.

Hoewel het bewustzijn bij consumenten de afgelopen jaren is gegroeid, is er aan die werkelijkheid nog maar weinig veranderd. "Als we echt wat willen veranderen, dan moet er regelgeving komen", zegt Van Spiegel, die zich al jaren bezighoudt met de mode-industrie. "Je kunt dit niet aan bedrijven overlaten. Modemerken zijn er om te verkopen en dat doen ze door zo effectief mogelijk collecties op de markt te brengen."

Kleding op bestelling

Als consument kun je kleine dingen doen, zoals minder kleding kopen en langer met je kleding doen. Zelf draagt Van Spiegel een vest dat ze tweedehands kocht en inmiddels al drie jaar met plezier gebruikt. "Ik ga hem dragen totdat hij helemaal versleten is."

De Utrechtse modeontwerper Fenny Faber - die ook betrokken is bij de totstandkoming van het programma van de modeweken - maakt zogenaamde slow fashion. Ze maakt kleding op bestelling en heeft dus wel een collectie, maar ze laat de kleding pas maken als winkels er om vragen.

Luister hier naar de reportage van Thomas Schuurman die op bezoek gaat bij Fenny Faber

Van 8 t/m 30 april kun je de expositie Mijn Lievelingstrui bekijken en allerlei activiteiten doen in de Bibliotheek op de Neude in Utrecht.

Ster advertentie
Ster advertentie