Cultuur & Media
NTR

Anna Enquist: 'Je houdt toch altijd het kleine kind dat je was in je'

foto: Bianca Sistermansfoto: Bianca Sistermans
  1. Nieuwschevron right
  2. Anna Enquist: 'Je houdt toch altijd het kleine kind dat je was in je'

"Ik dacht gewoon, ik trek mijn eigen plan en doe het precies zoals ik zelf wil", vertelt dichter en schrijver Anna Enquist in Kunststof over haar nieuwe dichtbundel Berichten van het front.

'Ook het duistere moet benoemd worden'

"'Ook het duistere moet benoemd worden', zei een vriend van mij. Dat vond ik een enorm steunende opmerking. Ik dacht hij heeft gelijk ook", vertelt Enquist. In de bundel hervat de dichter de grootse en bittere expeditie: 'het losmaken van de dochter uit ons'.

"Ik ben blij met het boek zelf, omdat ik me echt nergens iets van aan heb getrokken. Ik dacht gewoon, ik trek mijn eigen plan en doe het precies zoals ik zelf wil. Je hebt altijd wel stemmen in je hoofd. 'Doe je wel recht aan dit, of aan dat'. Ik heb altijd een heel sterke stem in mijn hoofd die zegt, zal ik mijn uitgever niet teleurstellen? Er zijn zoveel mensen op de uitgeverij die hard werken voor zo'n boek. Dan denk ik altijd, als ik dat maar waar kan maken. Je houdt toch altijd het kleine kind dat je was in je."

Ouder worden

Enquist wordt binnenkort 75 jaar. Stokoud naar eigen zeggen en confronterend. Enquist: "Vroeger sloten dingen af en kwamen er nieuwe dingen voor in de plaats. Nu ruil je dingen in voor een soort leegte, een soort rust en dat stoort mij wel eens. Ik ben dan blij met de rust, want ik heb het nodig. Maar ik vind het toch naar. Je word daar wel mee geconfronteerd. Ik was heel ijverig en vlijtig en deed ontzettend veel."

Quote

Je schijnt wijzer en milder te worden,nou daar merk ik eerlijk gezegd niets van.

Anna Enquist

"Je telt niet meer mee. Je bent voor heel veel dingen te oud. Ik heb in de afgelopen twintig jaar in besturen en raden van toezicht gezeten, wat ik heel erg leuk vond. Er daar word je gewoon te oud voor, ze willen jonge mensen hebben. En terecht natuurlijk. Dat kan wel eens vervelend voelen, dat je denk ja, je doet er niet meer toe, je telt niet meer mee. Het is toch iets dat je met de ouderdom terugtreedt.

Je schijnt wijzer en milder te worden, nou daar merk ik eerlijk gezegd niets van. Ik wind me nog net zo op als vroeger. Misschien nog wel meer."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie