Cultuur & Media
VPRO

Twan Huys: 'De stop van RTL Late Night leverde me veel meer op dan ik ooit had kunnen vermoeden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Twan Huys: 'De stop van RTL Late Night leverde me veel meer op dan ik ooit had kunnen vermoeden'

Twan Huys was jarenlang presentator van de tv-programma’s Nova, Nieuwsuur en College Tour. Maar toen zijn avontuur bij RTL Late Night stopte gooide hij zijn leven over een andere boeg.

Huys vertraagde, trok al wandelend de natuur in, en interviewde prinsessen, schrijvers en boswachters over bezinning en troost. Verzamelde verhalen én de mooiste wandelgebieden van ons land in zijn boek Wandellust.

Pieter van der Wielen spreekt met Twan Huys in Nooit Meer Slapen.

{podcast audio="125685" caption="Twan Huys over zijn boek Wandellust:" }

RTL Late Night

"Er zijn leukere periodes geweest in mijn werk. Het is fijn als iets lukt en als iets een succes wordt. Maar dat werd het niet, daar hoeven we niet geheimzinnig over te doen. En wat het rare is, is dat het uiteindelijk veel meer opleverde dan ik ooit had kunnen vermoeden."

Twan Huys stapte – noodgedwongen - uit zijn ambitieuze, keihard werkende leven. "Ik wilde vertragen, langzamer leven. Maar ook niet helemaal stoppen, dat is wel heel cold turkey." Hij had meteen wat ideeën waar hij enthousiast van werd en besloot iets te doen wat bijna tegen zijn natuur in is: afremmen. "Ik dacht 'dit is het moment', ik ga een wandelboek schrijven."

Tijd voor reflectie

'Als het ego huilt dan viert de ziel feest', dat werd hem op het hart gedrukt op het adres in het buitenland waar hij een tijdje zou verblijven na de stop van de talkshow. In eerste instantie begreep hij niet precies wat er met de zin werd bedoeld. "Maar later begreep ik het: we hebben allemaal een ego, iedereen wil graag gezien en gewaardeerd worden, een applausje ontvangen."

"Maar de ziel die wil iets heel anders, die wil met rust gelaten worden, die wil niet verslaafd zijn en die wil soms wel eens reflecteren. Die ziel is op zoek naar inhoud en zaken die wat dieper liggen dan de oppervlakte. Ik dacht toen: dit is een fantastische zin." De zin staat centraal in zijn boek, Wandellust.

Quote

Binnen een paar weken was de drukte en de chaos uit mijn hoofd verdwenen

Twan Huys, journalist en presentator

Goede gesprekken

Twan Huys ontdekte opnieuw hoe fijn het is om door de natuur te wandelen, om een paar uur te verdwijnen in de natuur. In Wandellust beschrijft Huys zeventien wandelingen. En tevens worden verhalen verteld van verschillende mensen - waaronder Geert Mak, prinses Irene en Herman Finkers - die hij voor zijn boek sprak. Al wandelend interviewde hij hen.

"Omdat je elkaar niet aankijkt worden de gesprekken vrijer, je wordt niet lastiggevallen door non-verbale reacties. Daarbij loop je in de natuur, in een prachtige omgeving, je hoort vogels en de natuur, je krijgt zuurstof binnen en je hebt tijd. En dat samen leidt tot een heerlijk gesprek."

Twan Huys legt in Nooit Meer Slapen uit waarom we vrijer praten als we wandelen

Video niet beschikbaar

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie