Cultuur & Media

Brute lustmoord lijkt na 25 jaar eindelijk opgelost

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Brute lustmoord lijkt na 25 jaar eindelijk opgelost

[BNNVARA - AVROTROS] Na 25 jaar komt er vandaag eindelijk een einde aan de onzekerheid voor de familie van Milica van Doorn. Het was destijds volop in het nieuws: de 19-jarige HAVO-scholiere uit Zaandam werd in 1992 verkracht en vermoord. Ondanks alle media-aandacht, bleef de dader spoorloos. Tot vandaag. Misdaadjournalist Peter R. De Vries, die ook veel aandacht aan deze brute lustmoord heeft besteed, is blij dat de politie van Noord-Holland nu een verdachte heeft aangehouden.

In De Nieuws BV vertelt De Vries: "De moord op Milica is een zaak waar ik vanaf het begin af aan op heb gezeten. Ik heb er veel uitzendingen aan besteed en het heeft me nooit losgelaten. Milica was een onschuldig meisje dat na een feestje op weg was naar huis. Ze was vergeten dat er vanwege Pinksteren geen bussen reden en is gaan lopen. Dat is haar noodlottig geworden."

DNA-verwantschapsonderzoek

De vermoedelijke moordenaar werd aangehouden na een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek. Tijdens zo’n onderzoek wordt aan een grote groep mensen gevraagd op vrijwillige basis wangslijm af te staan. "Een DNA–verwantschapsonderzoek is vaak een ultieme poging om een doorbraak te forceren. Je kunt mensen uitsluiten, maar het kan ook een 100% match opleveren van de dader", aldus Lex Meulenbroek van het NFI (Nederlands Forensisch Instituut).

Een 100% match

Op basis van getuigenverklaringen en sporenonderzoek werd duidelijk dat de verdachte van Turkse afkomst is. Begin november riepen het Openbaar Ministerie en de politie 133 mannen met een Turkse achtergrond op die in 1992 in de wijk Kogerveld in Zaandam woonden. 126 Mannen gaven gehoor aan deze oproep. De vermoedelijke dader zelf weigerde wangslijm af te staan, maar kwam in beeld doordat een familielid van hem wel meedeed aan het onderzoek. Na een verplichte DNA-test was duidelijk dat er een 100% match is en lijkt de moord op Milica van Doorn eindelijk opgelost.

'Emotioneel moment'

Met een soortgelijk DNA-onderzoek werd een paar jaar geleden de moord op Marianne Vaatstra opgelost. De Vries: "Toen het rechercheteam het DNA-verwantschap onderzoek aankondigde, had ik wel goede hoop dat er iets uit zou komen. In al die vijfentwintig jaren heb ik nauw contact gehouden met de familie en met het rechercheteam. Als dan het belletje komt 'we hebben hem', dan is dat een heel bijzonder en een emotioneel moment."

Beluister het hele gesprek met misdaadjournalist Peter R. De Vries terug bij De Nieuws B.V.

Lees ook:

Hoe DNA-onderzoek jaren oude moorden oplost

Ster advertentie
Ster advertentie