Cultuur & Media
NTR

FC Volendam presteert op een plantaardig, suiker- en glutenvrij dieet

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. FC Volendam presteert op een plantaardig, suiker- en glutenvrij dieet

FC Volendam, de club die afgelopen seizoen promoveerde en komend seizoen dus in de eredivisie staat, leeft op een plantaardig, suiker- en glutenvrij dieet. De hele club; spelers en alle andere werknemers, dagelijks een groep van vijfenzeventig man. Het dieet is bepaald door een diëtist, de gerechten worden ontwikkeld door chef Bas Wiegel. "Met het eten dat wij maken, zorg ik dat de spelers zo optimaal mogelijk kunnen presteren."

FC Volendam op dieet

Het dieet houdt in: "Zo plantaardig mogelijk, geen gluten, geen room en geen suikers", vertelt Bas Wiegel, chef-kok bij FC Volendam, in Mangiare!. "Zo min mogelijk dierlijke producten. Al blijft heel af en toe een oud ingesleten ritueel terugkomen: op een wedstrijddag een glutenvrije pasta met kip of zalm."

Het idee achter het dieet is om het energiepeil en de suikerspiegel gedurende de dag zo gelijk mogelijk te houden. "Het menu van een hele dag is in evenwicht. Je suikerspiegel blijft meer op een niveau." Het luistert heel nauw: "We moeten echt precies uitrekenen hoeveel eiwit, vet en koolhydraten er in een maaltijd zitten."

'Tempeh is verschrikkelijk. Dat komt er niet meer in'

De spelers stonden niet meteen te springen toen hen vorig jaar het nieuwe menu werd voorgeschoteld. "Ik kook eigenlijk zoals je voor een kind zou koken. Ik ben rustig gaan opbouwen in smaken en ingrediënten, om ze langzaam aan de overgang te laten wennen. Daarbij ben ik veel gaan uitleggen over voeding.

Als je eiwitten, vetten en koolhydraten stabiel houdt dan blijft je energie-level dat ook. Zo kunnen de spelers nu na de lunch een krachttraining doen, terwijl ze voorheen na de lunch zaten te knikkebollen. Ze krijgen na de training een shake met vegan eiwitpoeder, een notenreep en dan merken ze: we herstellen veel sneller."

'Hun beloning is dat ze beter presteren'

"De spelers hebben inmiddels zelf ook door dat ze een beter energielevel hebben. Het zijn topsporters. Hun beloning is dat ze beter worden en beter presteren op het veld." Hun doel is spelen bij de topclubs en dit dieet helpt daarmee.

Er wordt altijd drie uur voor een wedstrijd gegeten. "Dan is het eten wat gezakt. Als je te vroeg voor je wedstrijd eet, heb je kans dat het allemaal omhoog komt."

Iedereen bij FC Volendam eet hetzelfde, ook de mensen op kantoor. "De selectie met de technische staf die daarbij hoort, en ongeveer hetzelfde voor jong Volendam, de jeugdtrainers en de kantoormensen."

Nergens suiker op de club

FC Volendam is voorloper met dit beleid. "We hebben er voor aandacht voor gekregen. Alle clubs zijn denk ik wel met eten bezig, maar zo serieus als het bij FC Volendam wordt aangepakt, daarin lopen we denk ik wel voorop.

Je kunt nergens meer suiker krijgen op de club. "Terwijl in Volendam iedereen koffie met suiker drinkt." Dat mag niet meer. Het resultaat mag er zijn, het uithoudingsvermogen in het veld is beter, preventie van blessures is beter. En we zijn gepromoveerd! Er zijn ook wel spelers die nu naar een andere club gaan die zeggen dat ze het eten wel gaan missen.

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie