Cultuur & Media
NTR

Het belang van eetgenot: 'Echt genot beïnvloedt je leven. Het is een soort extase'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Het belang van eetgenot: 'Echt genot beïnvloedt je leven. Het is een soort extase'

Eetgenot is diepgeworteld in onze hersenen en cultuur, maar is ook een geliefd doelwit in de huidige samenleving. Wetenschappers, vegans, fabrikanten, artsen, politici, supermarkten, influencers; ze buitelen over elkaar heen met redenen om niet te genieten van het vele voedsel om ons heen. Jacques Meerman vertelt in Mangiare! over het simpele genot van eten. En sluit vlees daarbij niet uit.

Mangiare! Over Eetgenot en Mapo Tofu - Mangiare!

Eetgenot

Jacques Meerman schrijft, blogt op over-eetgenot en vertaalt over eten in het algemeen en over de geschiedenis ervan. "Echt genot beïnvloedt je leven", beschrijft Jacques eetgenot. "Het is een soort extase. Net als de muziek van Bach. Door echt genot gaat je hele leven een andere kant op."

Het gaat niet alleen maar om het proeven. Of iets lekker is, daar zijn vele factoren op van invloed. Hoe het eruit ziet en de entourage spelen net zo goed een grote rol. Een goed voorbeeld is het bekende experiment met wijn: Jacques kreeg wijn uit zwarte glazen drinken en moest constateren dat hij niet kon zeggen of hij rode of witte wijn dronk. "Ik kon het onderscheiden door de koelte die van witte wijn afkwam, die er niet was bij de rode wijn. Verder was het niet te onderscheiden."

Muziek

Muziek is ook een factor: "Het werkt op heel veel verschillende manieren. De snelheid is van belang, en de soort muziek." Het beïnvloedt de tijd dat een gast blijft zitten en daarmee de hoogte van de rekening. Als de muziek in de smaak valt blijft iemand langer aan tafel zitten. "Dit is te gebruiken als de manipulatie: of gasten juist langer of korter in je restaurant wil hebben, kun je sturen met behulp van muziek."

Ook genieten van vlees

Het beleven van eetgenot staat onder druk, op allerlei manieren. Hoe komt het dat een mens heden ten dage niet meer zonder meer van zijn eten kan of mag genieten? Over voeding bestaan veel frames van bijvoorbeeld de overheid en influencers. Volgens Jacques mag het allemaal wat minder hysterisch. Er moet ruimte zijn voor ieders eigen behoeftes.

"In ons eetpatroon wordt het vleesgedeelte heel erg verabsoluteerd. De indruk wordt gewekt dat wij voornamelijk vleeseters zijn en dat dat slecht is voor wat dan ook: voor zichzelf, voor het klimaat, het dierenwelzijn. Allemaal redenen die niet met de smaak te maken hebben. Ik vind groente ook veel interessanter dan vlees, qua smaak en dergelijke. Vlees is soms best saai. Maar ik wil het niet helemaal kwijt.

Als je uitrekent wat wij op een dag eten, blijken wij helemaal niet zulke vleeseters te zijn. We eten acht keer meer plantaardig dan vlees. Drie kwart van mijn eigen voedingspatroon is vegetarisch of vegan. Waar hebben we het over?" Alleen maar plantaardig eten noemt hij absurd. "Het omnivore eetpatroon past gewoon bij ons lichaam. We zijn bedoeld als omnivoren, dus het zou gek zijn als dat dan niet meer kon."

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie