Cultuur & Media

'Doodgaan aan kanker betekent geen mislukt leven'

foto: ANP Kippafoto: ANP Kippa
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Doodgaan aan kanker betekent geen mislukt leven'

[NTR - AVROTROS] Het was december 2002 toen schrijver en hoogleraar Gezondheidszorg en Cultuur Ivan Wolffers te horen kreeg dat hij prostaatkanker heeft. Vanaf dat moment maakte de ex-huisarts dit tot het belangrijkste onderwerp van zijn oeuvre. Vanavond is hij te gast in Kunststof (19.00 uur, NPO Radio 1) om te praten over zijn nieuwe roman: Broer van God.

Het duurde even voordat Wolffers erachter kwam wie hij was. Een dokter die schrijft, of een schrijver die ook de geneeskunde beoefent. Inmiddels is hij eruit: “Diep in mijn hart weet ik het wel. Zonder schrijven kan ik niet leven. Het maakt het draaiboek van mijn leven prettiger en zorgt voor een autobiografie waarover ik zelf de baas ben.” Niet voor niets verscheen gisteren zijn tiende roman.

'Broer van God', de zojuist verschenen roman van Ivan Wolffers

Broer van God gaat over een arts die de wereld gezonder probeert te maken, maar daar niet in slaagt. Ook in zijn eerdere romans gaat het vaak over mannen die grote idealen nastreven, maar daar jammerlijk in falen. Dat woord - falen - lijkt in het woordenboek van Wolffers zelf echter niet voor te komen. Toen hij vijftien jaar geleden hoorde dat hij kanker heeft, had hij net zijn negende boek afgeleverd. Na de diagnose stortte hij zich vol op het schrijven van columns en blogs over dat ene moeilijke onderwerp. Kanker. Ook gaf hij lezingen over de stand van zaken in de gezondheidszorg. Door zo open en eerlijk zijn persoonlijke verhaal te delen, helpt hij mee kanker uit de taboesfeer te halen.

Quote

In mijn leven waren dromen slechts de blauwdrukken voor wat ik met mijn leven wilde doen en die heb ik uitgevoerd

Ivan Wolffers

Nadenken over een mogelijk einde

Wolffers (getrouwd met schrijfster Marion Bloem en vader van regisseur Kaja Wolffers) weet niet hoeveel tijd hem nog resteert. Recente medische uitslagen wijzen niet op goed nieuws. Noodgedwongen moet hij nu nadenken over een mogelijk einde, maar dat laat hij niet zijn leven beheersen: “In mijn leven waren dromen slechts de blauwdrukken voor wat ik met mijn leven wilde doen en die heb ik uitgevoerd. Uiteindelijk aan kanker doodgaan betekent geen mislukt leven, dat kan ik u verzekeren.”

Ivan Wolffers in Kunststof, woensdagavond 25 oktober, 19.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie