Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Johan Derksen heeft niet door dat tijden zijn veranderd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Johan Derksen heeft niet door dat tijden zijn veranderd'

Gisteren waren de ogen gericht op het programma Veronica Inside. 1,7 miljoen mensen keken naar het praatprogramma met Johan Derksen. Journalist Tom Kleijn had het gevoel naar een tijdsbeeld te kijken "van iemand die toch niet helemaal doorheeft dat tijden veranderd zijn en sommige dingen eigenlijk niet meer kunnen".

De opzet van het programma week af van het gebruikelijke format. De redactie had juriste Natacha Harlequin en oud-voetballer Dries Boussatta uitgenodigd, om in gesprek te gaan over racisme.

Kleijn: "Ik vond dit de meest interessante talkshow over racisme tot nu toe. Je zag mensen die het fundamenteel oneens met elkaar waren, daar weinig afstand van deden en niet allemaal dezelfde kant op zaten te praten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De grote vraag van de aflevering was of Derksen bereid was excuses te maken voor eerdere uitspraken die hij aan tafel deed over rapper Akwasi die hij Zwarte Piet noemde. Dat deed hij niet, maar advocaat Harlequin zei vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal dankbaar te zijn dat het gesprek heeft plaatsgevonden. Het illustreert volgens haar goed hoe een gesprek over racisme vaak verloopt.

Youp van 't Hek

Derksens houding doet Kleijn denken aan die van cabaretier Youp van 't Hek. Hij schreef een tijd geleden twee columns waar hij het woord 'pisnicht' in gebruikte en de #metoo-beweging bagatelliseerde. "Dat was een soort column uit de jaren dertig. Met die grappen kon je misschien 10, 15 jaar geleden wegkomen, maar de tijd is veranderd."

De houding van mannen zoals Van 't Hek en Derksen schetst volgens Kleijn die van twee mensen, die kennelijk niet met hun tijd zijn meegegaan.

Wilfred Genee

NRC-journalist Marc Chavannes zag Wilfred Genee worstelen in zijn rol als presentator. Chavannes kreeg de indruk dat hij het programma probeerde te redden van de ondergang. Hij sloot af met de woorden te hopen er volgende week nog te zitten. "Wilfred zat te solliciteren naar verlenging."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het Mediaforum met Tom Kleijn en Marc Chavannes

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie