Cultuur & Media
NTR

Janny van der Heijden: 'Al die toegevoegde suikers zijn een drama'

foto: ANP / LEVIN DEN BOER
  1. Nieuwschevron right
  2. Janny van der Heijden: 'Al die toegevoegde suikers zijn een drama'

Vandaag verschijnt Smaakpalet van de Lage Landen: de geschiedenis van de eetcultuur in beeld, een kloek koffietafelboek van culinair journalist en schrijver Janny van der Heijden. Regelmatig wordt gezegd dat wij in Nederland geen eetcultuur kennen. Maar niets is minder waar, stelt Janny van der Heijden in haar boek. In de zeventiende eeuw bestond deze namelijk wel degelijk; toen pronkte men met producten van eigen bodem of die men van ver haalde en hingen er trots afbeeldingen van gestapelde kazen of oesters aan de muur.

Janny werkte wel mee aan vijftig verschillende kookboeken, maar dit boek mag ze toch écht haar magnum opus noemen. Waar die liefde voor de kookkunst toch vandaan komt, vertelt ze in Kunststof.

"De liefde voor eten is mij echt met de paplepel ingegoten. Mijn moeder kookte altijd veel en vers. En eten werd gedeeld, er waren vaak gasten. Aan tafel waren dan ook discussies over bereidingen, ingrediënten en welke kruiden je het beste kon gebruiken. Ik leerde al jong dat je geen pakjes en zakjes moet gebruiken. Kleur en smaakstoffen kwamen er bij ons niet in".

Het boek is naast een geschiedenis van onze eetcultuur vooral óók een zeer rijk, geïllustreerd boek vol met schitterende schilderijen uit de 17e eeuw.

Kunststof - Janny van der Heijden, culinair publiciste en presentatrice

"Het boek is een verbinding tussen mijn twee grote liefdes: de kookkunst en de schilderkunst. In de zeventiende eeuw werd het eten vastgelegd in de meest prachtige stillevens, waar mijn boek vol van staat. Zelf verzamel ik ook graag kunst, ik ga veel naar veilingen en musea. Ook in deze tijd wordt het eten weer gevierd en maken we er massaal foto’s van voor onze Instagram-pagina's. Daarmee is de cirkel weer rond."

"Natuurlijk heb ik enorm veel research gedaan. Ik heb alles met meerdere bronnen gecheckt. Ik wil namelijk absoluut geen onzin verkopen. Het was zó veel werk dat ik wel moeilijke momenten heb gehad. Ik zag op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. Ik wilde gewoon teveel vertellen en heb uiteindelijk de helft van het boek geschrapt."

Naast dit vuistdikke boek is Janny nu ook te zien in een nieuwe serie over voeding en gezondheid. Daarin breekt ze een lans voor gezond eten met zo min mogelijk suiker. Is dat niet vreemd voor een jurylid van Heel Holland Bakt?

"Natuurlijk lijkt dat vreemd. Maar waar ik vooral tegen strijd, zijn de toegevoegde suikers in heel veel producten. Die zijn een drama! We weten niet wat er in soepen en sauzen zit, we worden voor het lapje gehouden met zogenaamde gezondheidsetiketten. Maar het klopt vaak niet en veel producten worden door de industrie helemaal vol met suiker, kleur en smaakstoffen gestopt. Ik vind dat de politiek hier iets aan moet doen. In Heel Holland Bakt weet je precies hoeveel vet, suiker en room je ergens in stopt. Je kan dan zelf de keuze maken."

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie